Microsoft med Flash-alternativ for nettleseren

Mens Adobe vil flytte webinnhold til skrivebordet, går Microsoft motsatt vei med Silverlight.

Microsoft med Flash-alternativ for nettleseren
Bilde:

digi.no skrev tidligere i dag om at Adobe har annonsert et program for offline avspilling av Flash-videoer. Men også Microsoft ønsker å være med på notene.

Selskapet annonserte i dag et produkt selskapet kaller Silverlight, som tidligere har vært kjent som Windows Presentation Foundation Everywhere (WPF/E). Dette er en nettleser-plugin, i første omgang for Internet Explorer, Firefox og Safari, som skal åpne for mer avansert medieavspilling og rike, interaktive applikasjoner på weben. I all hovedsak minner løsningen mye om dagens Flash-plattform fra Adobe.

Silverlight skal integreres med eksisterende webteknologier og aktiva for både Windows og Mac.

- Innholdsleverandører søker etter en måte å levere rike, interaktive applikasjoner på som benytter de verktøyene og kunnskapene de allerede har. De ønsker en ende-til-ende-løsning som gjør det mulig for dem raskt å kunne nå ut til flere plattformer med akseptable utrullingskostnader, sier Bob Muglia, senior visepresident for Microsofts Server and Tools Business, i en pressemelding.

Muglia mener at Silverlight vil dekke dette behovet og også være et virkelig skritt framover for bransjen. Produktet skal være den eneste løsning per i dag som kombinerer Windows Media-teknologier med rike webapplikasjoner.

Silverlight tar i bruk Windows Media Video (WMV), Microsofts implementering av SMPTEs VC-1-standarder. Mye innhold på weben er allerede kompatibelt med dette. I tillegg skal Silverlight gi støtte for interaktive video-opplevelser som skalerer fra fullskjermsvisning av HD-innhold til skjermer på mobiltelefoner.

Silverlight tar i bruk DRM-teknologien Microsoft PlayReady med full støtte for både Windows og Mac.

Som en del av Microsoft Expression Media, vil Microsoft tilby Expression Media Encoder, en løsning som skal gjøre det raskt å importere, komprimere og publisere digitalt innhold på weben, også innhold i formater som AVI og Quicktime. Expression Media Encoder er et malbasert system som skal kunne integreres i den eksisterende arbeidsflyten for webpublisering og levering av både live og on-demand innhold. Expression Media skal lanseres senere i år.

Løsningen støtter også maskinvareakselerert videopublisering ved hjelp av Tarari Encoder Accelerator, et 64-bits PCI-kort som avlaster CPU-en i PC-en for denne byrden. I forhold til en ren programvareløsning, skal kortet kunne redusere kodetiden til Expression Media Encoder med inntil 93 prosent.

Løsningen skal også utnytte nyheter i kommende Longhorn Server, neste versjon av Windows Server, som ifølge Microsoft skal gi opptil dobbelt så bra skaleringsmuligheter med den samme maskinvaren, sammenlignet med Windows Server 2003.

Microsoft skal også tilby Internet Information Services 7 Media Pack, en løsning for Longhorn Server som skal bidra til å redusere kostnadene tilknyttet mediedistribusjon, inkludert mulighet for bitrate-struping.

Silverlight handler ikke bare om videodistribusjon. Ved hjelp av Microsoft XAML-språk kan utviklere også lage webapplikasjoner, spill og presentasjoner. XAML er et XML-basert språk for vektorgrafikk som Microsoft har innført i forbindelse med Windows Presentation Foundation (WPF) for å beskrive brukergrensesnittet til applikasjoner av alle slag. Enkelte frykter at Microsoft vil bruke XAML til å presse ut bruken av HTML i webapplikasjoner.

Mer informasjon og lenker for å laste ned en tidlig utgave av Silverlight, finnes på denne siden. En ny betaversjon skal lanseres i løpet av denne uken.