Microsoft med gratis bok om IT-sikkerhet

Microsoft Norge kommer med råd til selskapets privatkunder om skadevare og IT-sikkerhet.

Microsoft med gratis bok om IT-sikkerhet

Microsoft Norge kommer med råd til selskapets privatkunder om skadevare og IT-sikkerhet.

Microsoft ser ut til å være enige med de fleste antivirus-selskaper når det amerikanske selskapet i rapporten «Security Intelligence Report» for andre halvår av 2007 skriver at virus ikke lenger er IT-brukernes største fiende. Derimot mener man at det er forekomsten av adware, altså uønsket programvare med reklame, som nå øker mest.

- Vi ser en klar endring i trusselbildet. Tidligere var virus den store sikkerhetstrusselen. Det var gjerne unge mennesker som stod bak disse datavirusene. I dag er det store internasjonale kriminelle nettverk med økonomiske vinning som motiv som dominerer trusselbildet, sier Ole Tom Seierstad, sikkerhetsansvarlig i Microsoft Norge, i en pressemelding.

Rapporten viser i hovedsak at programvaretrusler og angrep mot norske datamaskiner øker. Spesielt gjelder dette adware og nedlastbare trojanske hester. Forekomsten av adware økte med over 70 prosent fra første til andre halvår 2007. Gjennom hele året utgjorde påvisning av adware over halvparten av de fem viktigste kategoriene for potensielt uønsket programvare, oppgir Microsoft.

Ifølge rapporten er nedlastbare, trojanske hester den hyppigst forekomne kategorien innen skadelig programvare. Økningen i påvisning av slike trojanere var på over 62 prosent fra første til andre halvår.

I forbindelse med konferansen Nasjonal Sikkerhetsdag, som arrangeres i dag, har Microsoft utgitt boken "Datasikkerhet", som er en ABC om sikkerhet «for folk flest».

- Vi ønsker å tilby denne boken til vanlige forbrukere. Den dekker både Xbox, PC og Windows Live-tjenestene og beskriver hva man kan gjøre for å unngå sikkerhetstrusler og hva som kan gjøres om man allerede har blitt utsatt for et virus eller liknende, sier Seierstad.

Boken kommer i to versjoner, en gratis, fysisk håndbok på 64 sider, og en webside som tar for seg det samme materialet, tilpasset et elektronisk miljø. Denne websiden ble gjort tilgjengelig her i dag tidlig.

Microsofts side om datasikkerhet er basert på selskapets Silverlight-teknologi, noe som gjør at den ikke kan vises med alle nettlesere eller operativsystemer. Litt pussig dersom målet er å nå ut til flest mulig.

digi.no kommer tilbake med mer fra konferansen Nasjonal Sikkerhetsdag.

Til toppen