Microsoft med Linux-basert operativsystem

Men ingen konkurrent til Ubuntu eller Red Hat.

Microsoft med Linux-basert operativsystem
Microsoft-sjef Satya Nadella elsker Linux på grunn av inntektene det gir selskapet. Men selskapet bruker også Linux-teknologi til å møte egne, tekniske behov. Bilde: Microsofts livesending

Microsofts forhold til Linux har endret seg svært mye de siste femten årene, fra da Steve Ballmer i et intervju i 2001 sammenlignet Linux med kreft, til i fjor, da Satya Nadella i fjor erklært at Microsoft elsker Linux.

Bakgrunn: – Microsoft elsker Linux

Denne overgangen har ikke skjedd plutselig. For eksempel sa daværende plattformsjef i Microsoft, Ash Pal, det følgende under et norgesbesøk i 2006:

– For tre år siden skjønte ikke Microsoft hva Linux og åpen kildekode egentlig var. Vi tok den instinktive reaksjonen med flukt eller kamp. Siden har vi utviklet en roligere og mer balansert tilnærming, og vi har brukt mye tid og krefter på å snakke med Linux-fellesskapet.

I dag er nok Microsofts skepsis til Linux langt mindre enn Linux-fellesskapets skepsis til Microsoft.

Leste du denne? – Skeptikerne holder Microsoft skjerpet

«Microsoft Linux»

Gjennom årene har en nyheten om en Linux-distribusjon fra Microsoft vært et populært tema i aprilspøker. Faktisk finnes det fortsatt et gammelt nettsted for Microsoft Linux, som noen spøkefugler etablerte en gang tidlig på 2000-tallet.

Få trodde nok den gang at Microsoft faktisk skulle komme med et Linux-basert operativsystem. Men i går kunngjorde Microsoft nettopp dette.

Det dreier seg riktignok ikke om en vanlig Linux-distribusjon som Ubuntu eller Fedora, men i stedet om et modulbasert og kryssplattform Linux-basert operativsystem nettverksdrift i datasentre.

Det nye systemet heter Azure Cloud Switch (ACS).

Det er trolig The Register som omtalte denne nyheten først.

Les også: Før solgte de lisenser. Nå har Microsoft en helt annen melkeku i tankene 

Azure

– ACS lar oss debugge, fikse og teste programvarefeil mye raskere. Det gir oss dessuten fleksibiliteten til å skalere ned programvare og å utvikle funksjonalitet som er nødvendig for våre datasentre og våre nettverksbehov, skriver Kamala Subramanium, en nettverksarkitekt tilknyttet Microsoft Azure Networking-virksomhet, i dette blogginnlegget.

Ifølge Subramanium gjør ACS det også mulig å kjøre den samme programvarestakken på tvers av maskinvare fra ulike svitsj-leverandører. Dette er gjort via Switch Abstraction Interface (SAI)-spesifikasjonen, som er et åpen standard-basert C-programmeringsgrensesnitt for nettverkssvitsjende ASIC-er (Application-Specific Integrated Circuit), fra Open Compute Project (OCP).

Stadig mer Linux

Om dette virkelig er det første, Linux-baserte operativsystemet Microsoft har utviklet, vet vi ikke. Men dette er i alle fall ikke det eneste stedet Microsoft bruker Linux-baserte operativsystemer.

Det kjøres mye Linux i Microsofts infrastruktur. Drøyt 25 prosent av Azure-kapasiteten brukes til Linux-baserte arbeidsoppgaver. Etter det digi.no forstår kjøres dessuten det meste av Skype-infrastrukturen fortsatt på Linux.

Råd fra Linux Foundation: Slik sikrer du Linux-maskinen