Microsoft med MP3-konkurrent

Microsoft lanserte tirsdag et nytt filformat for musikk som skal være umulig å piratkopiere. Dette skal sikre at utgiverne av musikken får betalt for hver kopi. Spørsmålet er likevel hvordan dette skal stoppe spredningen av MP3-filer.

Microsoft lanserte tirsdag et nytt filformat for musikk som skal være umulig å piratkopiere. Dette skal sikre at utgiverne av musikken får betalt for hver kopi. Spørsmålet er likevel hvordan dette skal stoppe spredningen av MP3-filer.

Microsoft lanserte i går kveld Windows Media Technologies 4.0 (WMT). Grunnleggende for WMT er komprimeringssystemet MSAudio. MSAudio skal produsere filer som kun er halvparten så store som de produsert med MPEG 1 Layer 3 (MP3), men likevel gi tilsvarende lydkvalitet. Mindre filer gir kortere nedlastningstid - en fordel i hvert fall for alle som ikke har fast tilkobling til Internett eller de med begrenset harddiskplass.

Så langt lyder det som et godt alternativ til MP3, kanskje med unntak av at Microsoft ikke har kommet med noen løfter om å lage avspillere for andre operativsystemer enn selskapets Windows.

Sett fra brukernes synspunkt er det likevel flere ulemper - som derimot vil glede de som faktisk har laget musikken som lagres i filene. I WMT er det nemlig inkludert et system som skal holde styr på brukernes rett til å avspille musikken. Det holder nemlig ikke å laste ned filene, brukerne må også ha en digital nøkkel for å låse opp musikkfilen. Denne digitale nøkkelen er det selvsagt ikke meningen at brukerne skal få tak i gratis. Inntektene av salget av slike digitale nøkler kommer artistene tilgode.

Systemet skal også kunne gjøre det mulig for brukerne å leie musikken, det vil si at brukeren mister retten til å spille av låtene etter en viss tid eller at vedkommende kun kan spille låtene et visst antall ganger.

Hvor stor støtte Microsofts format får, gjenstår å se. Foreløpig har selskapet kun laget en betautgave av Windows Media Player som støtter MSAudio. Antallet som har utlyst sin støtte for formatet er derfor begrenset, selv om en del viktige nettsteder - deriblant CNN, Fox, Bloomberg og Excite - allerede har sagt at de vil tilby formatet. Plateselskapene, spesielt de store, er foreløpig nokså fraværende.

Det er Microsofts mening at MSAudio skal konkurrere med MP3. Det vil det nok også gjøre i forbindelse med musikk man må betale for på nettet, men formatet er helt uvesentlig for alle de som ønsker fortsatt å laste ned ulovlige kopier av musikk på samme måte som i dag. MSAudio vil på ingen måte kunne stoppe spredningen av MP3-filer, da må i tilfelle CD-platene som musikken hentes fra kopibeskyttes. Det lar seg ikke gjøre hvis man samtidig skal kunne benytte dagens CD-spillere.

Til toppen