Microsoft med ny Silverlight-beta

Microsoft kom fredag med den andre betautgaven av Silverlight 2, selskapets Flash-utfordrer.

Microsoft med ny Silverlight-beta

Microsoft kom fredag med den andre betautgaven av Silverlight 2, selskapets Flash-utfordrer.

Microsoft kom fredag med en ny betaversjon av Silverlight 2.0. Denne versjonen inkluderer først og fremst feilfikser, men skal nå også være bakoverkompatibel med innhold laget for Silverlight 1.0.

    Les også:

Ifølge Rune Zakariassen i Microsoft Norge, skal den nye betautgaven også være bedre integrert med Visual Studio og Expression-produktene, spesielt Expression Blend 2.5, hvor man kan ta i bruk vektorgrafikk direkte for Silverlight.

Silverlight 2.0 inkluderer blant annet støtte for Microsofts Deep Zoom-funksjon, som gjør det mulig å zoome langt innover i sammensatte bilder, hvor bildedataene streames. Teknikken er hentet fra Microsoft Labs' Photosynth-prosjekt og benyttes også i Microsofts World Wide Telescope. En ekstern tjeneste som allerede benytter teknikken, er Hard Rock Memorabilia.

Zakariassen mener at også Microsoft Virtual Earth vil bli basert på Silverlight etter hvert.

En annen nyhet er «adaptive streaming», en løsning for streaming av video som tilpasser seg den tilgjengelige båndbredden, men også hvor i filmen brukeren er. Løsningen skal sørge for å laste ned og bufre akkurat nok til å unngå forsinkelser og hakking. Dette fører til at det ikke overføres store mengder unødvendige data fra serveren, dersom brukeren stopper å se på videoen før den er ferdig.

Ifølge Zakariassen vil båndbreddekapasiteten man sparer ved hjelp av dette kunne benyttes til å overføre andre ting, for eksempel informasjonslag som kan vises oppå videoen. Løsningen skal ha støtte for full HD-video.

Silverlight 2.0 beta 2 er tilgjengelig for Windows og Mac OS X. Nettleserne som foreløpig støttes er Internet Explorer 6 og nyere, Firefox 1.5 og nyere, samt Mac-versjonene av Safari. Silverlight 2.0 støtter i alle fall foreløpig ikke PowerPC-basert Mac.

Microsoft jobber fortsatt med Silverlight-støtte for Opera og mobile enheter.

Silverlight 2.0 beta 2 er tilgjengelig for nedlasting her.

For Linux lages det en åpen kildekode-basert implementering av Silverlight. Den kalles Moonlight og er basert på Mono-implementeringen av .NET-rammeverket. Arbeidet med å implementere Silverlight 2.0 oppgis å være på et tidlig alfastadium.

Til toppen