UTVIKLING

Microsoft med ny testversjon av IE10

Kommer med bedre støtte for flere spennende webstandarder.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
30. juni 2011 - 11:13

Microsoft kom i går med den andre testversjonen av Internet Explorer 10. Det dreier seg fortsatt om en versjon uten skikkelig brukergrensesnitt, men som kan installeres side om side med en eldre utgave av nettleseren. Den er først og fremst beregnet for utviklere, da alle nyhetene befinner seg under skallet.

Med IE10 Platform Preview 2 (PP2) fortsetter Microsoft å fokusere på to ting, nemlig standardstøtte og fart, og gjerne kombinasjoner av disse. Dette var også det sentrale under utviklingen av IE9.

Grafikken i Internet Explorer er allerede maskinvareakselerert på mange områder, men det er likevel mulig å gjøre ting enda raskere og mer effektivt.

IE10 PP2 innfører støtte for Web Workers, noe som allerede støttes i større eller mindre grad av de fire andre desktop-nettleserne. Dette gjør det mulig å får langvarige JavaScript-baserte skript til å kjøres i bakgrunnen, uavhengig av brukergrensesnittet til webapplikasjonen. Dermed vil brukergrensesnittet være tilgjengelig for brukerinteraksjon selv om det tunge skriptet kjøres for fullt. Dette kan minne om bruken av tråder i tradisjonelle applikasjoner. Web Workers har ikke direkte tilgang til DOM (Document Object Model), men kommuniserer med dokumentet ved hjelp av meldinger.

Den nye testversjonen skal dessuten være den første til å støtte flere nye API-er (Application Programming Interface) fra W3Cs Web Performance Working Group. Microsoft nevner spesielt setImmediate, Page Visibility og requestAnimationFrame.

SetImmediate skal gi mer energieffektiv bruk av hyppige avbrudd og callbacks. Page Visibility skal gjøre det mulig for webapplikasjoner å avgjøre om de er synlige for brukeren. Dersom nettleservinduet er minimert eller websiden vises i en annen fane enn den brukeren ser på, kan denne informasjonen brukes av applikasjonen til å bremse eller stoppe oppdateringer som gjøres på siden. RequestAnimationFrame skal kunne gi mer energieffektiv og jevnere avspilling av animasjoner.

IE10 PP2 innfører også støtte for en del kommende standarder som allerede begynner å komme i bruk i webapplikasjoner. Dette gjelder ikke minst API-ene for dra-og-slipp og representasjon av filobjekter i webapplikasjoner. Dette gjør det blant annet mulig å dra en fil fra for eksempel skrivebordet og over i webapplikasjonen, kanskje med umiddelbar visning av innholdet, uten noen som helst bruk av plugins.

Den nye testversjonen har støtte for Positioned Floats, en foreslått utvidelse til CSS3 som er laget av Microsoft og Adobe. Dette skal gjøre det mulig å posisjonere elementer midt inne tekst, med spesifikk avstand til sidene, toppen og bunnen, samtidig som at teksten flyter rundt elementet på alle sider. Elementet behøver ikke være rektangulært – også polygoner og ellipser støttes.

Med Positioned Floats kan HTML-elementer plasseres i en tekst, mens teksten flyter rundt på alle kanter. <i>Bilde: interoperabilitybridges.com</i>
Med Positioned Floats kan HTML-elementer plasseres i en tekst, mens teksten flyter rundt på alle kanter. Bilde: interoperabilitybridges.com

Nytt er IE10 blir også støtte for sandkassing av iframe-innhold, noe som gjør det mulig å begrense hvilke muligheter eksternt og potensielt skadelig innhold har, når det gjøres tilgjengelig på en webside via bruk av iframe-elementer. Den nye testversjonen har også en viss støtte for HTML5-basert validering av skjemaer.

En mer komplett oversikt over nyhetene i PP2-utgaven, finnes her.

Microsoft har som vanlig laget flere demonstrasjoner av den nye funksjonaliteten. Disse er tilgjengelig på denne siden, hvor også selve testversjonen av nettleseren kan lastes ned.

At testene fungerer best i IE10, er ikke så overraskende, siden de tross alt er laget for nettopp dette. Men de kan likevel fungerer som en gulrot for de andre nettleserleverandørene til å få på plass de tingene IE10 kommer til å bli god på. Microsoft er ikke alene om å komme med slike demoer. Her er Googles lignende galleri, som riktignok mer brukes til å framheve egenskapene til HTML5 enn til å fokusere på evnene til selskapets egen nettleser.

Microsoft lover forøvrig å støtte Internet Explorer 10 med sikkerhetsoppdateringer i ti år etter lanseringen. Dette er et lite spark til Mozilla og problemene den hyppige utrullingen av nye Firefox-versjoner skaper for en del bedrifter. På den annen side ser det nå ut til at Mozilla vil forsøke å finne en løsning på problemet. I blogginnlegget understrekes det ikke overraskende at åpen kildekode-programvare er godt egnet for å møte slike utfordringer, ettersom interesserte parter selv kan gå sammen og bygge det de har behov for.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.