Microsoft med ny type piratsperre

Microsoft avslører at det ligger en ny type sperre i Starter Edition, billig-versjonen av Windows.

Microsoft avslører at det ligger en ny type sperre i Starter Edition, billig-versjonen av Windows.

Microsoft har mettet markedet i de industrialiserte landene, men har hatt en enorm utfordring i Asia og andre mindre rike verdensdeler: Prisen på på Windows (og Office) tilsvarer en gjennomsnittlig årslønn i mange fattige land.

Piratkopiering i særlig Asia er da også ekstrem. Etter press fra statsledelsen i mange land lanserte derfor Microsoft Windows XP Starter Edition, en mye billigere versjon av Windows XP, for en nå til sammen seks land. Pakkene selges bare til PC-produsenter og koster 15-35 dollar.

Microsoft har tidligere lagt inn flere sperrer for å sikre seg mot piratkopiering. Starter Edition kan ikke kobles til lokale nettverk og finnes ikke på engelsk.

Men i går avslørte selskapet at Starter Edition også har en annen sperre for å sikre at pakken ikke rammer salget av den vanlige, dyrere versjon av Window XP:

Starter Edtion sjekker prosessoren og starter ikke dersom den brukes på en maskin med en Pentium 4 eller AMD Athlon-prosessor. Billigversjonen av Windows starter bare dersom den brukes på Celeron eller Duron, billig-prosessorene til Intel og AMD, fortalte den indiske PC-produsenten Zenith i går, skriver Cnet.

Opplysningene bekreftes av Microsoft som forklarer at Starter Edition er laget for enklere maskiner.

Analyseselskapet Gartner understreket tidligere i vinter en av hovedutfordringene som Microsoft kan ha hatt i tankene når man la i prosessor-sjekken i Starter Edition:

Selv om det ser ut som en del tar i bruk maskiner med Linux i Asia, lyver tallene. For brukerne kaster ut Linux til fordel for en piratkopiert Windows-lisens. (Les saken i boksen over til høyre).

Starter Edition er allerede lansert eller vil bli lansert i Russland, Brasil (portugisisk), Malaysia, Indonesia, Thailand og India (hindi, ikke engelsk).

Til toppen