Microsoft med nye milliarder til India

Bill Gates er på fire dagers besøk i India, og forplikter Microsoft til nye milliard-investeringer.

Bill Gates er på fire dagers besøk i India, og forplikter Microsoft til nye milliard-investeringer.

Styreformann Bill Gates i Microsoft kom til India tirsdag på et fire dagers besøk, hans fjerde «offisielle» til landet. Gates er blant de mest populære amerikanerne i India. Mottakelsen fra statsminister Manmohan Singh og president Abdul Kalam har vært hjertelig, og et langt tv-intervju med Gates og Indias fremste IT-guru, Infosys-gründer Narayana Murthy, fikk rosende omtale i landets presse, trass i at Gates erklærte sin støtte til USAs angrep på Irak.

Indierne imponeres både av Gates’ innsats for å trekke India med i IT-alderen, og av bidragene fra Bill and Melinda Gates Foundation til landets helseinfrastruktur.

Gates lovet at Microsoft vil investere 1,7 milliarder dollar og ansette ytterligere 3000 ved sine anlegg i India de kommende fire årene. Han ser på India både som et viktig marked for Microsofts produkter, og som en avgjørende kilde til kompetanse for å bedre nåværende produkter og utvikle nye.

Nyansettelsene kommer i tillegg til de 4000 arbeidsplassene Microsoft har i India i dag. De nye jobbene skal dels komme i utviklingssentrene i Hyderabad og Bangalore, dels brukes til å opprette 33 nye kontorer i andre byer.

Tidligere i høst har både Intel og Cisco kunngjort milliardinvesteringer i India. I tillegg har et konsortium av indiere i eksil, SemIndia, gått sammen med AMD i et prosjekt for å investere 3 milliarder dollar i produksjonsanlegg for halvledere.

Slike løfter er svært viktige for India, som mottar langt mindre utenlandsk investering enn Kina. En beregning gjort av Wall Street Journal viser utenlandske investeringer på mer enn 60 milliarder dollar i Kina i 2004, mot bare 3,2 milliarder dollar i India.

Utsiktene for Indias IT-sektor er lyse, trass i tiltakende kritikk om at tjenesteutsetting («outsourcing») til landet ikke alltid har gitt resultater i samsvar med forventningene. I det felles tv-intervjuet med Gates, innrømmet Infosys-gründer Murthy at det er rom for forbedringer.

Analyseselskapet Gartner venter at indiske selskaper vil mer enn doble sine IT-budsjetter de kommende fire årene, til 43 milliarder dollar. Det svarer til en gjennomsnittlig årsvekst på 20,8 prosent, godt over snittet på 4,5 prosent for det globale markedet som helhet.

Noe av det som gjør India viktig for Microsoft, er konkurransen fra Linux og annen programvare i åpen kildekode. Microsoft mener selv at Windows-andelen av servermarkedet i India vokste fra 57 prosent i fjor til 65 prosent i år. En uavhengig undersøkelse av det lokale Network Magazine blant 340 indiske selskaper, bekrefter at Linux-andelen ser ut til å være under 40 prosent, skriver Indian Express.

Lokale observatører hevder overfor den samme avisa at det er 200 000 åpen kildekodeutviklere i India, og at stadig flere bedrifter går over til åpen kildekode. Den indiske regjeringen er formelt sett plattformnøytral, men IT-minister Dayanidhi Maran har samtidig antydet at myndighetene heller til åpne standarder og åpen kildekode.

    Les også:

Til toppen