Microsoft med utvidet Plug and Play

Microsoft holder på å utvikle et system for muliggjøre deling av data mellom elektriske husholdningsprodukter og små datanettverk. Teknologien har mye felles med Suns Jini-initiativ.

Selv om Microsoft nekter for at Universal Plug and Play er selskapets svar på Suns Jini-initiativ, innrømmes det at teknologiene vil ha mye felles. Begge teknologiene er designet for å tillate enkel nettverkstilkobling av enhet og samvirke med andre enheter.

Jini ble lansert av Sun i fjor sommer.

- Etter hvert som husholdningsapparater blir mer intelligente og forskjellen mellom slike apparater og datamaskinliknende enheter viskes bort, vil en viktig del av deres verdi for brukerne komme fra deres evne til å kommunisere med andre intelligente enheter, forteller Craig Mundie, senior visepresident ved Microsoft konsumentstrategidivisjon, til InfoWorld Electric.

For å oppnå dette nivået av kommunikasjon utvikler Microsoft i samarbeid med blant annet Intel og Hewlett-Packard (HP) et felles sett med grensesnitt som produsenter vil kunne bruke for å bygge produkter som er Universal Plug and Play-kompatible. Teknologien skal være baserte på åpne standarder som TCP/IP og XML og skal kunne fungere på omtrent hver form for nettverk, inkludert de trådløse.

Til PCWeek Online forteller Mundie at Universal Plug and Play vil gjøre det mulig for flere PC-er å dele én enkel IP-adresse, automatisk konfigurere nettverket og tillate tilkoblinger etter behov - alt uten å måtte åpne PC-kassen. For å få til dette vil Microsoft bruke IEEE 1394, USB eller telefon- eller strømkabelen. Med Universal Plug and Play skal utstyr som tilkobles et nett, annonsere sin "tilstedeværelse" og automatisk bli inkludert i nettet, slik at det kan kommunisere med utstyr som allerede er tilkoblet. Universal Plug and Play er nemlig en utvidelse av dagens Plug and Play (Plug and Pray), som i teorien skal la brukerne koble til tilleggsutstyr til PC-en uten å måtte starte opp systemet på nytt.

Windows 2000, når det en gang kommer, vil ha støtte for Universal Plug and Play. Men også brukerne av Windows 98 skal få tilgang til denne teknologien. Microsoft skal komme med en nedlastbar oppgradering til Windows 98 som skal gjøre dette mulig. Microsoft håper på å få spesifikasjonene og eksempelkode ferdig til WinHEC 99-konferansen i april. Selskapet har tro på at de første produktene kan komme mot slutten av året.

Blant de selskaper som har lovet å produsere Universal Plug and Play-produkter, finner man AT&T, ATI Technologies, 3Com og Compaq.

Til toppen