Microsoft med Windows-uavhengig mobil DRM

Microsoft med Windows-uavhengig mobil DRM

Microsoft har annonsert løsning for å beskytte mobilt innhold på alle typer nye mobiltelefoner.

Til tross for økende motstand av rettighetskontroll (DRM) i forbindelse med mediefiler, annonserte Microsoft i går en ny DRM-løsning for mobiltelefoner. For selv om både teknologikjendiser som Steve Jobs og Bill Gates har sagt at dagens DRM-løsninger ikke fungerer etter hensikten, har fortsatt de fleste innholdsleverandørene stor tro på at DRM-løsninger fører til mindre piratkopiering. Verken Microsoft eller Apple har problemer med å tilby slike løsninger, til tross for at de altså ikke virker (etter hensikten).

Den nye løsningen fra Microsoft kalles PlayReady og skal allerede ha oppnådd støtte hos en rekke større mobiloperatører. Løsningen skal kunne brukes i til å beskytte musikk, video, spill, ringetoner og bilder mot ulovlig kopiering. Løsningen skal også støtte en rekke ulike forretningsmodeller, inkludert abonnement, leie, betal per visning og forhåndsvisning.

Blant medieformatene som støttes, er Microsofts egne, WMA og WMV, i tillegg til blant annet AAC/AAC+/HE-AAC og H.264. Noe av det PlayReady skal tilby, er å gjøre det enklere for forbrukerne å flytte innholdet mellom enheter. Løsningen skal være bakoverkompatibel med Windows Media DRM 10, slik at enheter som støtter PlayReady også kan spille av innhold som benytter Windows Media DRM, også kjent som PlaysForSure.

Microsoft skal også tilby et interoperabilitetsprogram slik at innhold kan overføres til kvalifiserte DRM- og innholdsbeskyttelsesteknologier.

PlayReady-teknologien vil gjøres tilgjengelig som et veldokumentert utviklersett med kildekode, slik at det skal kunne rulles ut på enhver mobil, uavhengig av maskinvare eller programvare. Dette inkluderer også de enkleste enhetene.

Dessuten vil optimaliserte implementeringer for en rekke vanlige plattformer gjøres tilgjengelig fra selskapet PacketVideo, som blant annet tilbyr multimedieprogramvare til mobiltelefoner.

Hvordan PlayReady vil forholde seg til innhold for Microsofts DRM-løsning for Zune, eller overfor kryssplattform DRM-løsningen OMA 2.0, som mange mobiltelefoner allerede støtter, er ikke kjent.

PlayReady-teknologien skal bli klar for implementering i mobiltelefoner og andre enheter i løpet av dette halvåret.

Til toppen