Microsoft mener 64-bits raskt vil dominere

Bill Gates' forventninger til 64-bits teknologi i PC-er kom fram under en tale denne uken.

Bill Gates' forventninger til 64-bits teknologi i PC-er kom fram under en tale denne uken.

Microsoft planlegger som kjent en 64-bits utgave av Windows XP for 64-bits AMD- og Intel-prosessorer. Denne uken ble det kjent at denne utgaven først vil bli klar helt mot slutten av året. Dette er klart en skuffelse både for kundene og ikke minst for AMD, som hadde håpet at Windows med full støtte for selskapets 64-bits prosessorer for lengst hadde vært på markedet.

Hva forsinkelsen skyldes, har lenge vært uklart, men under gårsdagens tale til deltakerne på WinHEC 2004-konferansen sa Bill Gates at det primært er to ting som mangler, 16-bits-egenskapene til DOS og maskinvaredrivere. Gates kom derfor med følgende henstilling til maskinvareprodusentene:

- La oss sørge for at enhetsdrivere ikke en faktor som hindrer folk i å flytte til 64-bits. Vi har laget gode verktøysett for dette. Vi trenger deres tilbakemeldinger på om det er noe mer vi kan gjøre for å få dette på plass så raskt som mulig.

I talen fortalte Gates at han har stor tro på at 64-bits teknologi raskt vil komme på banen.

- Mellom nå og slutten av 2005, vil vi gå fra å ha noen veldig få 64-bits brikker der ute til nærmest hundre prosent av det AMD leverer. Majoriteten av det Intel leverer innen mindre enn to år vil også være brikker med 64-bits støtte.

Han mener dette kan skje fordi brikkeprodusentene har funnet måter å lage 64-bits brikker uten for store ekstrakostnader.

- Jeg tror du vil se at dette kommer til de såkalte arbeidsstasjonene, avanserte PC-er, og servere svært raskt. 64-bits servere vil bli det vanlige innen de neste par årene. Selv på desktopnivået vil det være mange fordeler på grunn av de store registrene og noen av de ekstra flyttallsegenskapene, i tillegg til adresserommet.

Til News.com sier visepresident i Microsoft, Tom Button, at selskapet tror at 64-bits løsninger har potensial til å bli "mainstream" i løpet av 12 måneder og være den dominerende PC-arkitekturen innen to til tre år.

Til toppen