Windows 10

Microsoft mener de fleste er fornøyde med datainnsamlingen i Windows 10

Men hvor mange har gjort et kvalifisert valg?

De grunnleggende personvernvalgene ved første gangs oppstart av Windows 10 på en ny eller nyinstallert enhet.
De grunnleggende personvernvalgene ved første gangs oppstart av Windows 10 på en ny eller nyinstallert enhet. (Bilde: Microsoft)

Men hvor mange har gjort et kvalifisert valg?

Microsoft har fått kritikk for personverninnstillingene i Windows 10, noe som førte til at selskapet valgte å innføre betydelige endringer Windows 10 Creators Update-versjonen som kom i april. 

Microsoft mener nå at brukerne er godt fornøyde med personverninnstillingene i Windows 10. I et blogginnlegg begrunner Marisa Rogers, personverndirektør i Microsofts Windows and Devices Group, dette med at 71 prosent av kundene velger innstillingene «Full diagnostic data», det vil si at de aksepterer at alle diagnosedata sendes til Microsoft.

I Home- og Pro-utgavene tilbys det i utgangspunktet ingen mulighet til å skru av delingen av diagnosedata, bare å begrense hva som deles.

Dette omfatter bruksstatistikk for nettleser, apper og ulike typer funksjonalitet, samt data om bruk av penn og tastatur. Ifølge selskapet brukes disse dataene til å korrigere feil og forbedre Microsoft-produkter. 

Rogers gjengir også blant annet en tilbakemelding om at de nye personverninnstillingene som er tilgjengelige ved ny installasjon av Windows 10, er en velsignelse for dem som er opptatt av personvern. 

Leste du denne? Slik skal Windows 10 og Office 365 oppdateres fra nå av

 

Kvalifiserte valg?

Ifølge Microsoft finnes det nå mer enn en halv milliard enheter med Windows 10. Det betyr at brukerne av 145 millioner av disse enhetene er ikke fornøyde med standardinnstillingene for datainnsamling i Windows 10, det vil si maksimalt med innsamling. 

Det interessante spørsmålet, som Microsoft ikke gir noe svar på, er om de øvrige brukerne aktivt har valgt å beholde standardinnstillingene for diagnosedata, eller om de bare har klikket seg forbi dialogen uten å studere hva dette innebærer. 

For å gjøre et kvalifisert valg, må man i det minste sette seg inn i hva Microsoft selv opplyser om disse valgmulighetene. Hvor mange som faktisk gjør dette, forteller Rogers ingenting om. 

Derimot forteller hun at det webbaserte personvern-dashbordet som selskapet lanserte i januar, har blitt godt mottatt. Men bare en brøkdel av Windows 10-brukerne, drøyt 23 millioner, har vært innom. 

Rogers lover i tillegg at personvernet i Windows 10 kommer til å være i henhold til GDPR, personvernforordningen som skal innføres i EU/EØS, inkludert Norge, i 2018.

Det loves dessuten visse personvernendringer i operativsystemet i tiden framover. Disse skal bli tilgjengelige for medlemmer av Windows Insider Program i løpet av de kommende ukene.

Bakgrunn: Microsoft rydder i personvernet i Windows 10

Kommentarer (18)

Kommentarer (18)
Til toppen