Microsoft mistet kjempekontrakt på digital-TV

Nå har UPC, Europas største kabel-TV-selskap valgt programvare for fremtidige mottakerbokser - og valget falt ikke på Microsoft.

Microsoft Corporation vant kampen om skrivebordet, men klarer ikke å kopiere suksessen i kampen om det neste store markedet: TV-stua. Selskapet har nå mistet kontrakten med United Pan-European Communications, som med sin 6,5 millioner kunder er Europas største kabelselskap, skriver amerikanske medier.

Microsoft satset tidlig og tungt på interaktivt TV, men slet etter hvert med at de var blitt både utstyrsleverandør og innholdskonkurrent. Selskapet fikk én million kunder i USA med sin WebTV-boks som ga litt interaktivitet og Internett på TV-skjermen, men satser ikke lenger på WebTV.

I stedet er Microsoft blitt en ren leverandør av leveringssystemer og operativsystem/programvare til mottakerboksene under merkevaren TV Platform. Men som så mye annet fra Microsoft er systemene blitt forsinket.

UPC og Philips hadde tidligere planlagt å bruke Microsoft-kode i sine kommende digitale TV-mottakerbokser, men på grunn av forsinkelsene, valgte UPC å bruke programvare fra Liberate i sitt pilotprosjekt. Saken blir ekstra politisk fordi Microsoft eier åtte prosent av UPC, men sistnevnte valgte likevel programvare fra Liberate, som er et datterselskap av Microsofts erkerival Oracle.

UPC har åpenbart likt det de har fått fra Liberate, for nå har Liberate fått hovedkontrakten for UPCs utrulling i alle 17 land der UPC opererer kabelnettverk, inkludert Norge.

Microsoft har dog skaffet seg flere andre store kontrakter, deriblant med TV Cabo/Portugal Telecom, men tapte kontrakten med engelske NTL til Liberate.

Kampen og forsinkelsene i Europa kan påvirke kappløpet i USA, der nyfusjonerte AOL Time Warner AOL og AT&T snart skal velge system.

Til tross for en investering på fem milliarder dollar fra Microsoft, tester AT&T også programvare fra Liberate.
Til toppen