Microsoft mot sviende tap

Det ser mørkt ut for Microsofts sjanser til å vinne fram i antitrust-søksmålet USAs myndigheter har reist mot selskapet.

Det ser mørkt ut for Microsofts sjanser til å vinne fram i antitrust-søksmålet USAs myndigheter har reist mot selskapet.

Skal en dømme etter amerikanske avisreferat fra tirsdagens rettsmøte mellom partene går det mot et smertelig nederlag for Microsoft i monopolrettssaken.

Dommer Thomas Penfield Jackson var i sitt sarkastiske hjørnet da Microsoft-advokat John Warden forsøkte å argumentere med at amerikanske copyright-bestemmelser veier vel så tungt som antitrust-lovverket.

- Jeg er ikke så sikker på det, repliserte Penfield Jackson, og la til at han ikke skjønte Microsofts copyright-krav.

- Ingen copyright kan forsvare den måten Microsoft er siktet for å ha opptrådt på - i strid med monopollovgivningen, sa dommeren, som ifølge Wall Street Journal mente at Microsofts dominanse på PC-markedet (selskapets operativsystem Windows er å finne på ni av ti PC-er) kunne sidestilles med Rockefellers dominerende stilling i oljemarkedet på starten av 1900-tallet. Standard Oil ble i 1912 dømt til oppsplitting i flere mindre virksomheter på grunn av sin angivelige konkurranshemmende opptreden.

- Rockefeller hadde absolutt kontroll, og jeg ser ingen forskjell i forhold til Microsofts stilling i dag, uttalte Penfield Jackson.

Mange amerikanske medier skriver i dag at en forestående oppsplitting av Microsoft virker som en mer sannsynlig utgang av monopolrettsaken enn noen gang før.

Både Microsoft og uavhengige IT-eksperter er mer skeptiske til om det er en farbar vei, og har langt på vei beskrevet en oppsplitting av Microsoft som "en dødsdom" for selskapet.

Det velrenommerte analysebyrået Gartner Group gikk mandag ut og advarte mot en oppsplitting - mest fordi det vil bli svært vanskelig for USAs myndigheter å administrere en slik løsning. En oppsplitting vil dessuten ikke innebære noen fordel for sluttbruker i tillegg til at det vil bli svært vanskelig å finne ut hvordan en oppsplitting faktisk kan gjøres, mener Gartner.

Gartner Group mener en bedre løsning - faktisk "den eneste praktisk mulige" - vil være å tvinge Microsoft til å publisere kildekoden til operativsystemet Windows.

- Foreløpig er dette det eneste praktiske tiltaket vi kan komme på etter å ha vurdert over 50 andre scenarier for forlik mellom justisdepartementet og Microsoft. For forbrukeren og programvareindustrien generelt er publisering av Windows-kildekoden den beste og mest rettferdige løsningen, sa Gartner-analytiker Ed Thompson til ZDnet mandag.

Det var på tampen av forrige uke at nyhetsbyrået Bloomberg gikk ut med en melding der de påsto at Bill Gates hadde sagt at det er OK til å slippe kildekoden på Windows, hvis det er det som skal til for å gjøre slutt på monopolkampen som for tiden utkjempes mellom Microsoft og det amerikanske justisdepartementet. Uttalelsen skal ha falt etter at kameraene var slått av i et TV-intervju med Bloomberg.

Bare noen minutter etter at Bloomberg-meldingen ble kjent rykket Microsoft ut og avkreftet alle spekulasjoner om å "slippe løs" kildekoden:

- Han (Gates) sa ingen av de kommentarene om kildekode som ble tillagt ham, uttalte Microsoft-talsmann Greg Shaw.

Gartner Group mener den praktisk sett enkleste måten å straffe Microsoft på er å få selskapet til å offentliggjøre den kildekoden som kommuniserer med API-ene (application programming interface) - det vil si den delen av Windows som forteller mer om hvordan ulike applikasjoner kommuniserer med operativsystem-plattformen.
Les mer om monopolrettssaken mot Microsoft :
Bill Gates - genial strateg eller paranoid bølle? - Del 1
Bill Gates - genial strateg eller paranoid bølle? - Del 2
Gartner: - Microsoft må publisere Windows-kildekoden
Microsoft - the end of the road?
Microsoft: Oppsplitting er en "dødsdom"
Microsoft-saken: Så var det USA-regjeringens tur til å gjenta sine argumenter
Vil hugge opp Microsoft i tre
Myndighetene sikter mot strukturelle endringer i Microsoft-saken
Taushet verner Microsoft-mekling
Microsoft-saken: Meklingen starter tirsdag
Nader krever at Microsoft frigir nettleseren

Søk etter "Microsoft i retten" i søkefeltet nedenfor for en mer fullstendig liste.

Til toppen