Microsoft myker opp lisensregler for Vista

Microsoft myker opp lisensregler for Vista

Nye lisensregler åpner for fleksible Vista-installasjoner, men bare for de som har kjøpt den dyreste lisensen.

Microsoft endrer lisensbetingelsene for noen av sine kunder. Det dreier seg om to nye lisensopsjoner som bare er tilgjengelig for Windows Vista Enterprise Edition, og for kunder med en Software Assurance-avtale.

De nye lisensreglene gjør det mulig å lisensiere Windows Vista Enterprise-versjonen for diskløse PC-er, og for Vista-klienter som kjøres som virtuelle innstallasjoner på en virtualiseringsserver.

En diskløs PC er en PC der Windows ikke er installert lokalt. Det lastes isteden inn via nettverket og benytter seg av streaming-teknologi for å kjøre programvaren.

Før de nye reglene kom 2. april i år, var det ikke mulig å kjøre Windows-installasjoner på denne måten. Teknisk sett var det ingen problemer, men lisensreglene åpnet rett og slett ikke opp for det.

Hosted desktops er et relativt nytt fenomen, selv om det teknologisk har vært tilgjengelig lenge. Det går ut på å kjøre flere klient operativsystemer på en server, og så kan klientene koble seg opp via fjernstyringsprogramvare.

Det kan minne om en terminalserverløsning, men i motsetning til slike løsninger fra Microsoft og Citrix, så har hver PC sin egen separate installasjon. Ifølge Gartner er det typisk med 15-25 slike virtuelle klienter per server.

Fordelen ligger i at det er enklere å drifte klientene når alt er på et sted, samt at virtualiseringslaget gir mulighet for ekstrafunksjonalitet som for eksempel å raskt tilbakestille maskinen til en tidligere tilstand.

Analyseselskapet Gartner har tatt en gjennomgang av de nye lisensopsjonene. De mener at de nye lisensreglene er et velkomment steg fremover, men de stusser over at Microsoft ennå ikke har åpnet muligheten for å lisensiere operativsystemet for å kjøre rett fra minnepinner, eller rett fra CD.

Selv om de nye lisensene gir økt fleksibilitet, må kunder forvente å betale mer for lisenser i de fleste tilfeller, enn hva de gjør når de kjøper nye PC-er med Windows forhåndsinstallert, skriver analyseselskapet i en analyserapport om de nye lisensbetingelsene.

Prisene er ikke klare ennå, men Gartner skriver i sin analyse at de regner med at prisen vil ligge et sted mellom 40 og 50 dollar i året, per PC. Dette kommer da i tillegg til prisen for den lokale Windows Vista-lisensen, samt Software Assurance-programmet. For tynne klienter, regner Gartner med at prisen vil ligge et sted mellom 100 og 120 dollar i året.

Til toppen