Microsoft-offensiv innen IP-telefoni

Microsoft har i det stille jobbet med tale over IP, og skal være posisjonert for en storoffensiv.

Microsoft har i det stille jobbet med tale over IP, og skal være posisjonert for en storoffensiv.

Microsoft har i flere år jobbet med sin strategi for tale over Internett (VoIP), og nå er de klare for å komme ut av skapet med en storoffensiv, mener analyseselskapet IDC.

Microsoft har lenge gitt mulighet for tale over Internett gjennom sin MSN Instant Messenger-tjeneste, men denne tjenesten har ikke fungert spesielt godt på tale, og det som nå kommer skal være langt mer avansert.

Ifølge IDC har Microsoft store nye initiativer på gang både innen bedriftsmarkedet og markedet for teleutstyr og transport. Kjernen i Microsofts initiativ skal være deres SIP-baserte samarbeidsapplikasjoner som utvikles for Microsofts Office Live Communication Server (LCS) 2005-produkter.

Microsoft har så langt holdt en lav profil rundt denne utviklingen og markedsstrategien for tale over IP, men det vil snart endre seg, mener IDC. Selskapet har inngått partnerskap med store produsenter av IP-telefonsentraler (IP-PBX), slik som Siemens og Alcatel, for å komme seg inn på bedriftsmarkedet for IP-telefoni.

IDC spår at mange produsenter av IP-PBX-er vil føle seg truet av Microsoft, spesielt de som lager avanserte samarbeidsapplikasjoner. Cisco kan være en av dem.

– Tale over IP har blitt en spydspiss for en ny konkurransedynamikk mellom IT og telekomprodusenter, sier Tom Valovic, IDCs sjef for VoIP infrastruktur.

– Det brygger opp til et slag om de store konsernenes desktop mellom store aktører innen IT og telekom. Og i sentrum for dette slaget står innovative typer brukerdefinert kommunikasjon og en kombinasjon av telekombasert konvergens og IT-baserte samarbeidsapplikasjoner, fortsetter han.

Det har tidligere kommet ut at Microsoft planlegger utvidet integrering av tale over IP i sin kommende Office-versjon. Deres Instant Messenger er allerede dypt integrert i selskapets forrige Office-pakke, og det er grunn til å tro at tale nå i økende grad skal kunne startes direkte fra mange steder i disse applikasjonene, og knyttes inn på nye måter.

Tale over IP har hatt fremgang på mange områder det siste året. Fra før hadde det begynt å løsne på bedriftsmarkedet, men det er særlig mange billig- løsninger for forbrukere som vunnet mye terreng i det siste, for eksempel aktører som Telio, og det stadig voksende P2P-nettverket til Skype. Yahoo har også meldt sin interesse for tale over IP de siste dagene.

Microsofts initiativ retter seg tilsynelatende bare mot bedriftsmarkedet, så de er ikke konkurrenter av Skype eller Telio, med mindre de også gjør noe med sine forbrukerapplikasjoner.

Til toppen