BEDRIFTSTEKNOLOGI

Microsoft-offensiv mot utviklere

Ved åpningen av Comdex-messen i Las Vegas, kunngjorde Microsofts programvarearkitekt Bill Gates beta-utgaver av hovedverktøyene i .Net-initiativet.

14. nov. 2000 - 10:05

Det viktigste ved kunngjøringen er beta-utgaven av utviklerpakken Visual Studio.Net som gir et enhetlig miljø for utvikling i Visual Basic, C++ og det nye språket C# (uttales "sisjap", der "sharp" peker mot en skarpere, mer målrettet type C). Utviklerpakken er beregnet på rammeverket .Net Framework som kunngjøres samtidig i sin første beta-utgave, og som har som mål å favne om webtjenester på .Net-plattformen, Microsofts nye strategiske orientering som ble kunngjort i sommer.


Microsoft ser for seg at ikke bare hele applikasjoner, men også deler av applikasjoner, altså komponenter, skal gjøres allment tilgjengelig over web gjennom standarder som XML og SOAP ("Simple Object Access Protocol").


.Net Framework forutsetter blant annet at applikasjoner skrevet på forskjellige språk skal kunne utveksle komponenter med hverandre over web. Det betinger en rekke krav som er oppsummert i noe Microsoft kaller Common Language Infrastructure eller CLI. Spesifikasjonene til CLI er nettopp formelt overlevert standardiseringsforbundet European Computer Manufacturers Association (ECMA), sammen med spesifikasjonene til det nye objektorienterte språket C#. Overleveringene er gjort med støtte fra Intel og Hewlett-Packard.

På Comdex kunngjorde Gates også en ekte .Net webtjeneste, kalt TerraService. Bakgrunnen for tjenesten er tjeneren TerraServer som Microsoft etablerte i 1998 i samarbeid med Compaq og den amerikanske karttjenesten US Geological Survey. TerraService skal gjøre det enkelt for utviklere som nytter Visual Studio.Net og .Net Framework til å integrere kart og satellittbilder i sine egne applikasjoner. TerraServer skal for øvrig være den største databasen på Internett.

Microsoft har åpnet et eget senter for .Net-utviklere på Microsoft Developer Network (MSDN). Derfra kan man laste ned beta-utgavene av både Visual Studio.Net og .Net Framework.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.