Microsoft Office 10 i første prøveversjon

- Den nye prøveutgaven av Office 10 er en "teknisk beta 1" som bare skal distribueres til et begrenset antall testere, sier produktsjef Eva Fors til digitoday.no.

- Vi vil ikke begynne lokaliseringsarbeidet, altså oversettelsen til andre språk enn amerikansk, før vi er noenlunde sikre på at alt er i orden på den tekniske siden, sier Fors.

Fors forteller at en "beta 2" kommer seinere i høst. Da tar Microsoft sikte på å nå et bredere publikum. Denne prøveutgaven vil også distribueres til den europeiske fagpressen.

- Vi er fortsatt på utviklingsstadiet med etterfølgeren til Office 2000. Derfor er det vanskelig å gi noen presis tidsangivelse på når den endelige utgaven av Office 10 kan slippes. Jeg vil antyde første halvår 2001, antakelig nærmere sommeren.

Office 10 er for øvrig kodenavnet til det nye produktet. Det endelige navnet, ifølge Ole Tom Seierstad i Microsoft Norge, vil antakelig være "Office to tusen ett eller annet".

Samtidig med at Office 10 ferdigkodes, arbeider Microsoft med retningslinjer for etterfølgeren Office.net.

- .net er, som kjent, Microsofts nye strategi for distribusjon av programvare. Office.net er tilpasningen av kontorsuiten til denne strategien.

Amerikanske medier forventer Office.net en gang i 2002. Fors, derimot, sier det er "vanlig med 18 måneder mellom de store releasene".

Lokaliseringen av Office 10 byr på større utfordringer enn tidligere, siden suiten skal tilby talegjenkjenning, både i form av diktat og opplesing, og i form av muntlige kommandoer. Den norske versjonen vil sannsynligvis bygge på teknologi fra Nordisk Språkteknologi som samarbeider med Lernout&Hauspie, Microsofts hovedpartner innen taleteknologi.

Ellers utvider Office 10 XML-støtten, særlig innen regnearket Excel og databasen Access. En egen applikasjon for gruppesamarbeid vil gjøre det mulig å definere grupper der medlemmer kan redigere og opprette fellesdokumenter gjennom en nettleser. (Tilsvarende funksjonalitet er i dag tilgjengelig fra en rekke andre kilder.)

"Smart Tag"-egenskapen er også utvidet til å hente informasjon fra andre applikasjoner i Office-familien. Skriver du et navn i Word, kan du oppleve en boks med adressen som Outlook assosierer med dette navnet. Et klikk eller et slag på "Enter" limer adressen inn i Word-dokumentet.

Andre forbedringer skulle etter manges mening vært implementert for lengst. Et eksempel er at nå vil også Excel, PowerPoint og Outlook - i tillegg til Word - mellomlagre dokumentet med jevne og justerbare mellomrom, slik at du vernes mot tapt arbeid i tilfelle kræsj eller systemstans.

Ellers tyder omtalen i amerikanske medier - basert på lekket informasjon fra Microsoft - på at hovedhensynet ikke lenger er stadig utvidet funksjonalitet, men enklere bruk. Mange vil mene også dette var på tide.

Office-suiten har vært Microsofts store melkeku, ved siden av Windows. Suns gratiskonkurrent StarOffice - tilgjengelig for Windows, Solaris, Linux og OS/2 - ser foreløpig ikke ut til å oppfattes som et reelt alternativ. Corels WordPerfect Office har vunnet fram på noen hjemmemarkeder, og i noen tilfeller også i offentlig virksomhet. Lotus' SmartSuite kan vise til mange spredte eksemplarer, hovedsakelig fordi den følger med alle IBMs PC-er.

I forrige uke avsluttet Microsoft koden til Office 2001 for Mac. Det offisielle navnet blir Office 2001:mac, og slippdato er midten av oktober. Office for Mac har ikke vært oppdatert siden Office 98. Funksjonaliteten er i visse henseende begrenset i forhold til Windows-utgaven. Samtidig er det en del Mac-spesifikke detaljer, blant annet konvertering av PowerPoint-presentasjoner til QuickTime-formatet.

Til toppen