Microsoft Office skal få lese OpenOffice-filer

Nå skal Microsoft kunne lese OpenOffice-filer, men det er ikke Microsofts fortjeneste.

Nå skal Microsoft kunne lese OpenOffice-filer, men det er ikke Microsofts fortjeneste.

Stiftelsen OpenDocument Foundation står bak det åpne dokumentformatet ODF som brukes av blant annet OpenOffice.org og IBM Workspace. Stiftelsen fikk nylig godkjent ODF som ISO-standard.

Ifølge et oppslag på nettstedet Groklaw, arbeider stiftelsen med en pluginn som vil gjøre det mulig å lagre, lese og redigere OpenDocument-formatet ODF med Microsofts kontorpakke Office.

OpenDocument-tillegget til Office skal også kunne oversette mellom ODF og alle Microsofts binære og XML-formater. Det vil altså håndtere blant annet Word-formatet doc, Excel-formatet xls og Powerpoint-formatet ppt. Det vil kunne brukes på dagens Office 2003, samt eldre Office, tilbake til versjon 97.

Installerer man tillegget, får man helt enkelt anledning til å lagre i ODF, og man kan samtidig gjøre ODF til standard lagringsformat for hele Office-pakken.

Stiftelsen sier de har testet tillegget, og mener det er klar til å kunne slippes. Når det vil skje, er ikke kjent. De arbeider også med en applikasjon som vil kunne pløye gjennom dokumentarkiv og løpende konvertere fra Microsoft-formater til ODF.

Kunngjøringen på Groklaw kom som svar på en henvendelse fra den amerikanske delstaten Massachusetts som har vedtatt å gå over til ODF, og som etterlyste nettopp de verktøyene stiftelsen arbeider med.

Med ODF for Microsoft Office vil det være mulig å fortsette å bruke Microsofts kontorpakke samtidig som man bytter fra Microsofts proprietære formater til OpenDocument-formatet. I neste versjon av Microsoft Office vil Microsoft introdusere sitt eget åpne format, Office Open XML, som er under godkjenning som Ecma-standard, og som vil bli ISO-standard innen et par år. Microsoft vil samtidig tilby en pluginn for å la tidligere versjoner av Office lagre til Office Open XML.

ODF-tillegget til Office åpner for at man kan kombinere Microsoft Office og OpenOffice.org samtidig med at alle holder seg til det samme åpne og standardiserte formatet. Det er ikke snakk om å tilby Office Open XML fra OpenOffice.org eller IBM Workspace.

Til toppen