Microsoft Office skal over på XML

På Microsofts utviklerkonferanse sa utviklingssjef Bill Gates at kontorsuiten Office må kunne håndtere XML. Det kan gjøre XML til universelt dokumentformat - og svekke Office.

Gates sa direkte at "Office må gjøres i stand til å presentere XML-dokumenter". Det er en viktig bekreftelse av endringer som skjer i Microsoft med tanke på å implementere XML som universelt dokument format. Formatet har muligheten i seg til å formidle ikke bare tekst og bilder, men også animasjoner, makroer og regnearkformler.

Gates mente at XML-tagger også kunne brukes i en slags utvidet digital rettighetshåndtering, slik at de som framstiller et dokument og sender det fra som, for eksempel per e-post, har muligheter til å kontrollere hvilke rettigheter mottakeren har overfor det.

Dersom Office går over til XML-format, betyr det at det blir lettere å bruke kontorsuiten til dokumenter som skal vises på PC-er og tynne klienter med mindre skjerm, blant annet hånd-PC-er. På den andre siden går også gratissuiter som Suns StarOffice over til XML. Office-brukere i det offentlige og i næringslivet forsvarer ofte utgiftene til Office-lisenser med at dokumentformatene i praksis er en industristandard. Går Office over til XML, vil dette argumentet for å foretrekke Microsoft framfor Suns gratis StarOffice falle.