STAVEKONTROLL

Microsoft Office skal snart få bedre stavekontroll på norsk

Kan bidra til færre særskrivingsfeil.

En rekke vanlige, men sammensatte ord markeres som feil i stavekontrollen til Microsoft Office, men forslagene til rettelser kan være ganske morsomme i blant. Nå loves det bedring.
En rekke vanlige, men sammensatte ord markeres som feil i stavekontrollen til Microsoft Office, men forslagene til rettelser kan være ganske morsomme i blant. Nå loves det bedring. Bilde: digi.no

Microsoft lover at den norske stavekontrollen i Word og de andre Office-produkter snart skal bli betydelig bedre. Dette skriver Riksmålsforbundet i en artikkel.

For selv om stavekontrollen i Microsoft er et godt hjelpemiddel i mange sammenhenger, er den fortsatt preget av mange feil. Enkelte feilstavede ord godtas, mens en rekke vanlige, norske ut blir markert med rød strek under. Ikke minst gjelder dette mange sammensatte ord.

En klassiker er «lammelår», som i alle fall enkelte, tidligere versjoner av Word har foreslått at bør skrives «lamme lår», noe som jo betyr noe helt annet.

Microsoft gikk i fjor sammen med Språkrådet om en dugnad for å kartlegge feilene, også med hjelp fra publikum. En rapport basert på dette arbeidet ble deretter sendt til Microsofts avdeling for retteprogrammer, som ligger i Irland.

Les også: Ny Office-funksjon skal hjelpe brukerne med å skrive bedre

Rulles ut snart

Til Riksmålsforbundet sier Anna Olsson, direktør i Office-divisjonen til Microsoft Norge, at den første versjonen som er basert på dette arbeidet, snart vil bli rullet ut. Det gjenstår bare noe testing. 

Microsoft skal snart også kunne ta i bruk databasen til Norsk ordbank. Det har fram til nå vært visse betingelser knyttet til bruken av denne, som har vært til hinder for kommersiell bruk. Men disse skal nå være fjernet.

Ordbanken oppdateres regelmessig, og ved å benytte denne vil Microsoft og andre aktører lettere kunne fange opp nyord og rettskrivningsendringer.

– Dette er et løft for bedre språkbruk, siden nesten alle bruker deres stavekontroll. Den har lenge fått mange til å dele ord som ikke skal deles, og skoleelever blir mer påvirket av stavekontrollen enn det norsklæreren har lært dem, sier Riksmålsforbundets formann, Trond Vernegg, i artikkelen.

Leste du denne? Her er de nye Office 365-funksjonene

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.