BEDRIFTSTEKNOLOGI

Microsoft og AT&T i milliardpakt

Microsoft bekreftet torsdag at programvareselskapet investerer fem milliarder dollar i AT&T. Til gjengjeld forplikter AT&T seg til å benytte Microsofts programvare i sine kabel-TV-dekodere.

Herman Berg
7. mai 1999 - 04:30

AT&T benytter seg i dag av Microsoft Windows CE-operativsystem i fem millioner lisenser på TV-dekodere. I den nye avtalen forplikter de seg til å utvide bruken til ytterligere 2,5-5 millioner kabel-TV bokser. Til sammen skal AT&T sitte med mellom 25 og 26 millioner bokser.

Klausulen er en del av en større avtale som Microsoft og AT&T har inngått etter at Bill Gates forpliktet seg til å la AT&T få overta konkurrenten MediaOne i fred. Microsoft eier 11 prosent av det fjerde største kabelselskapet Comcast som la inn første bud på MediaOne.

Dermed får Microsoft tilgang til det største kabelnettverket i landet med et høyhastighetsnett skreddersydd for digitale nett-tjenester og interaktiv TV. Begge partnerne hevder hardnakket overfor News.com at det dreier seg om en åpen plattform med såkalte application programming interfaces (APIs) der andre produsenter kan koble seg på.

- Vi forplikter oss ikke til kun å benytte Microsofts produkter, hevder David Nagel som er sjef for AT&T Labs.

Begge aktørene vet at amerikanske konkurransemyndigheter vil være svært nysgjerrige på hvordan avtalene er utformet og hvordan konkurransesituasjonen blir på kabelmarkedet etter dette nyeste trekket fra de største tele- og dataaktørene i USA.

I en del av samme avtale selger AT&T to millioner kabelkunder til Comcast for 9,2 milliarder dollar over tre år. Etter oppkjøpene og bytteforholdene blir Comcast den tredje største kabeloperatøren i USA.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.