Microsoft og de store tar stadig mer

Programvare-bransjen sliter - de fire gigantaktørene kaprer stadig mer av markedet og verre kan det bli.

Programvare-bransjen sliter - de fire gigantaktørene kaprer stadig mer av markedet og verre kan det bli.

Det er mange unntak, men makrotrenden i en analyse fra meglerhuset Goldman Sachs er ikke hyggelige lesning for aktørene i programvarebransjen: Meglerhuset har analysert salget til de 80 største programvarehusene og tallene viser de bare er de fire gigantene som vokser.

Analysen er fra februar, men tallene er fortsatt overrraskende og viser den kanskje viktigste trenden i programvarebransjen.

Totalt løftet salget til de 80 største aktørene seg med 11 prosent, og det gjorde det også for de fire største: Microsoft, IBM, Oracle og SAP. Men i år, spår meglerhuset, vil de fire store stjele all vekst og de 76 aktørene som følger videre på listen vil ikke vokse.

Bildet er allerede svært skjevt og viser hvordan programvarebransjen er delt i et hovedfelt med nisjeaktører og fire giganter milevis foran. For Microsoft, IBM, Oracle og SAP står for 67 prosent av omsetning til de 80 største selskapene.

Og denne andelen vokser. Går man tilbake til 2001 var andelen på 60 prosent.

Totalt omsatte de 80 største aktørene for 121 milliarder dollar. Legger man til omsetningen til alle de andre programvareselskapene i verden, endte totalomsetningen på rundt 180 milliarder dollar i 2004, hevder Gartner.

De 80 største står altså for 68 prosent av totalsalget, i følge Goldman Sachs.

Innebyrdes mellom de fire gigantene er det også store forskjeller. Microsoft løftet salget sitt 12 prosent i fjor og Goldman Sachs spår en vekst i år på 9 prosent.

IBM, som selger mye programvare til stormaskiner, løftet salget 5 prosent og vil stå stille i år, mener meglerhuset.

Det er Oracle som er den store vinneren. Selskapet vokste 9 prosent i fjor, men vil få en vekst på hele 27 prosent i år. SAP var vinneren i fjor med en vekst på 17 prosent og vil få en vekst på 14 prosent i år.

Til toppen