FORBRUKERTEKNOLOGI

Microsoft og Intel tar stilling i super-DVD-strid

Microsoft og Intel har tatt stilling for HD DVD, og avviser Blu-ray-teknologien til Sony.

27. sep. 2005 - 08:32

Microsoft og Intel har begge kunngjort at de ser på HD DVD som en bedre løsning enn Blu-ray Disc for framtidens DVD-skiver med mange ganger så stor kapasitet som dagens.

Microsoft sier de vil bygge støtte for HD DVD inn i neste generasjons Windows-klient, kjent som Vista, men ikke Blu-ray.

Intel vil optimere sin nye Viiv-plattform for stue-PC-er for HD DVD, men ikke for Blu-ray.

HD DVD stammer fra Toshiba, og støttes av NEC og Sanyo. Blu-ray stammer fra Sony, og støttes av Philips, Samsung og Matsushita (Panasonic).

Blant PC-leverandører har HP, Dell og Apple kunngjort støtte for Blu-ray. Ingen kjente leverandører har gått inn for HD DVD.

Filmbransjen er delt. Time Warner, Viacom, Paramount og NBC Universal støtter HD DVD, mens Disney, 20th Century Fox, Sony Pictures og Universal stiller seg bak Blu-ray.

Sony og Toshiba har lenge prøvd å finne fram til et felles format eller i det minste et kompromiss, uten å lykkes. Alle i bransjen advarer mot at en formatkrig vil støte markedet fra de nye høykapasitets DVD-skivene.

    Les også:

Argumentene som Microsoft og Intel begrunner sitt standpunkt med, går på at HD DVD tilbyr høyere kvalitet, er rimeligere å produsere, og kan framstilles kompatibelt med dagens DVD-standarder. Det siste argumentet viser til at HD DVD åpner for at det kan framstilles hybride løsninger, der den ene siden av skiven er HD DVD, mens den andre følger dagens DVD-standard. Det skal bidra til å overbevise brukere om at DVD-ene de har i dag, også skal kunne avspilles på HD DVD-utstyr. Blu-ray skal ikke ha kommet lenger enn til å spesifisere en hybrid løsning.

Intel og Microsoft skal være spesielt opptatt av at stasjonære og bærbare PC-er skal kunne huse brennere til de nye super-DVD-ene. Her skal HD DVD ha et forsprang.

Et annet argument fra Intel og Microsoft er at HD DVD krever at innhold skal kunne kopieres til disk, og er mer i samsvar med forestillingen om at hjemmene skal få egne servere med terabyte-store disker for all slags innhold.

HP avviser disse argumentene kontant. Sjefen for selskapets optiske lagring, Josh Peterson, er også talsperson for Blu-ray. Han sier utspillet fra Microsoft «ikke er særlig interessant», og at det ikke vil få noen innvirkning på den økende støtten til Blu-ray. HP støtter Blu-ray fordi lagringskapasiteten er større, fordi bransjestøtten er bredere og fordi formatet er kompatibelt, heter det videre.

Toshiba lover å få HD DVD-spillere på markedet i løpet av høsten, med en kapasitet på 15 GB. En tolags løsning er kunngjort, med en kapasitet på 30 GB.

Blu-ray lover 25 GB per side, og lover både ensidige og tosidige løsninger i løpet av våren.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.