Microsoft og Nokia ønsker felles Internett-domene

Harde konkurrenter vil lage et felles kommersielt drevet Internett-toppdomene for mobile brukere.

Harde konkurrenter vil lage et felles kommersielt drevet Internett-toppdomene for mobile brukere.

Initiativet har fått navnet Mobile Top Level Domain Initiative (mTLD) og er allerede på nettet med egen adresse. De som står bak, er ni selskaper med til dels svært forskjellige engasjement innen mobile tjenester: 3 (Tre), GSM Association, Hewlett-Packard, Microsoft, Nokia, Orange, Samsung, Sun og Vodafone. Hensikten med initiativet er å opprette et felles selskap som på kommersielt grunnlag skal drive et toppnivådomene på Internett, beregnet på mobile brukere.

Det første skrittet for å realisere dette er allerede tatt, gjennom en søknad til ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) om å få lov til å opprette et slikt felles og kommersielt drevet toppnivådomene.

Deltakerne mener et felles toppnivådomene for tjenester til mobile brukere er påkrevet for å bygge en skikkelig bro mellom det vanlige Internett og brukere som stadig er på farten. Domenet skal huse nettsteder med innhold som er spesielt tilrettelagte for mobile brukere, og der det skal være enkelt for alle slags aktører – fra innholdsleverandører til operatører – å tilby nye og bedre tjenester. Poenget med å la det drives av harde konkurrenter i fellesskap og på kommersiell basis, er å sikre utbygging, ytelse, sikkerhet og pålitelighet, heter det.

En talsperson for Microsoft sier til ZDnet at initiativet markerer også en endring i selskapets syn på Nokia, fra i hovedsak konkurrent til også potensiell kunde og partner. Nokia har hatt langt større framgang med sine avanserte Symbian-baserte telefoner enn Microsoft med sitt Smartphone-konsept.

Det vil antakelig ta ICANN tre måneder å behandle søknaden. Godkjennelse fra ICANN skal være en forutsetning for å realisere initiativet.

Til toppen