Microsoft og Samsung lager smart mobiltelefon

To giganter slår seg sammen for å lage en telefon med tilnærmet PC-funksjonalitet. I tillegg til WAP skal den bruke en strippet versjon av Internett-leseren Explorer til å utforske nettet.

Microsoft Corporation har i en tid samarbeidet med Samsung Electronics Co for å lage en såkalt "smart mobiltelefon".

Telefonen vil ha en forenklet versjon av operativsystemet Pocket PC installert, med alle fordelene dette bringer med seg. Her vil man få med en ordentlig nettleser for å surfe på Internett uten å måtte gå igjennom wap-portaler, lese og skrive mail, eller sjekke telefonnummer og ringe direkte, i Pocket Outlook. Dataene synkroniseres til en stasjonær PC med enten infrarødt, blue tooth, seriell eller USB eller ved å ringe opp en sentral server for å oppdatere informasjonen i Outlook.

Selve ideen med smarte mobiltelefoner er ikke nytt, siden QualComm Incorporated, produsent av blant annet e-postprogrammet Eudora, har hatt en slik telefon med Palm OS i lengre tid. Ulempen med denne er at den kun støtter det amerikanske mobiltelefonsystemet, så Microsofts satsing på det europeiske markedet er en nyhet.

Ifølge Ole Tom Seierstad i Microsoft Norge AS er det usikkert når de første telefonene, med kodenavn Stinger, kommer på markedet eller hvor mye de vil koste.

Ifølge Seierstad er det produsentene, som Samsung, som bestemmer prisen på sin modell, og denne vil variere utifra om det er fargeskjerm eller ikke, hvor mye minne den har og hvilke andre tjenester produsenten velger å legge på telefonen. Han mener også at de første modellene vil bli dyre, men at prisen vil synke i løpet av kort tid.

Microsoft og Samsung vil antakeligvis, så vidt digi.no forstår, lansere en modell i tide til jul.

Telefonen på bildet er et spionbilde nettstedet Semper Aptus har fått tak i, og skal i følge dem være en telefon produsert av Microsoft for å vise funksjonene i deres nye operativsystem.

Til toppen