UTVIKLING

Microsoft oppfordrer til plugin-fri web

Stadig flere bruker nettlesere uten støtte for Flash, Java og Silverlight.

Metro-utgave av Internet Explorer i Windows 8 vil vise brukeren denne dialogen dersom nettstedet gjør det klart at det ikke kan brukes med full funksjonalitet uten at nettleseren støtter plugins.
Metro-utgave av Internet Explorer i Windows 8 vil vise brukeren denne dialogen dersom nettstedet gjør det klart at det ikke kan brukes med full funksjonalitet uten at nettleseren støtter plugins. Bilde: Microsoft
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
1. feb. 2012 - 13:41

Nettleserplugins har gjort det mulig å distribuere relativt avanserte applikasjoner og dataspill til brukere av ulike pc-operativsystemer. Men etter hvert som brukerne i stadig større grad bruker nettbrett og smartmobiler – som ofte mangler støtte for nettleserplugins – er plugins som Flash, Java eller Silverlight i ferd med miste fotfestet.

På smartmobiler og nettbrett er det i stor grad systemspesifikke applikasjoner som brukes. Men kommende webstandarder og nettleserstøtte for disse, åpner for at mer kan tilbys gjennom nettleseren. Et eksempel på dette er webutgaven av spillet Angry Birds, som nå kan spilles helt pluginfritt i enkelte nettlesere. Tidligere ble lyden avspilt ved hjelp av Flash.

Etter at Microsoft kom med en ny versjon av Silverlight før jul i fjor, har det vært svært så stille om teknologien. Det er høyst uklart hvilke framtidsplaner Microsoft har Silverlight, men teknologien vil bli støttet i alle fall fram til 2021.

I løpet av det siste halvannet året har Microsoft i økende grad rettet blikket mot HTML5. Høsten 2010 var ikke dette noe som skulle offentliggjøres, og dermed ble det en del bråk da det først skjedde. Senere har denne politikken blitt langt mer tydelig, blant annet ved at Internet Explorer 10 i Metro-modus ikke har støtte for plugins i det hele tatt.

Denne uken skriver John Hrvatin, som har stillingen «program manager lead» for Internet Explorer i Microsoft, overgangen til en plugin-fri web skjer nå, at mange nettlesere ikke har støtte for plugins, og at mange nettlesere har verktøy som deaktivere plugins som er installerte. Hrvatin mener dette er noe nettstedeiere må ta hensyn til når nettstedene designes.

– En plugin-fri web er til fordel for forbrukere og utviklere, og vi tar alle del i overgangen, skriver Hrvatin.

Nå er det fortsatt funksjonalitet som tilbys av ulike nettsteder, som ikke også kan tilbys med åpne webstandardene alene. Dette er særlig funksjoner knyttet til avspilling av lyd og video. I sitt blogginnlegg forteller Hrvatin at Metro-utgaven av Internet Explorer 10 vil støtte en spesiell metatagg eller HTTP-header som forteller nettleseren at det er innhold på nettstedet som bare kunne kjøres i den vanlige utgaven av Internet Explorer, som vil kjøres i det vanlige skrivebordsmiljøet i Windows 8. Metro-utgave av IE vil da varsle brukeren om dette og tilby en snarvei som gjør at nettstedet kan åpnet i desktop-utgaven av IE10 ved hjelp av ett trykk.

– Denne mekanismen tilbyr en løsning på kort sikt. Opplevelsen av nettleserbruk på skrivebordet og de fleste plugins er ikke designet for mindre skjermer, batteribegrensninger og fravær av mus. Å tilby en enkel vei til Windows-skrivebordet er en redningsplanke når ingen sammenlignbare, plugin-frie reserveløsninger for innholdet eksisterer, skriver Hrvatin.

    Les også:

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.