BEDRIFTSTEKNOLOGI

Microsoft: Oppgradert Office-pakke for små bedrifter

Microsoft har oppgradert sin spesielt sammensatte Office-pakke for små og mellomstore bedrifter med et utvalg Internett-tjenester, Publisher 98 og noen nyttige maler.

Eirik Rossen
28. apr. 1998 - 18:29

Pakken heter formelt Office 97 Small Business Edition. Den kommer i egen norskspråklig utgave med tekstbehandleren Word 97, regnearket Excel 97 og den integrerte kalenderen, kontakt- og oppgavehåndtereren Outlook 97 fra standardversjonen av Office 97. Den mangler standardutgavens presentasjonsprogram PowerPoint, og har heller ikke Professional-utgavens databaseverktøy Access. Til gjengjeld har den ombrekkingsprogrammet Publisher 98, som kan brukes til å lage alt fra brosjyrer og visittkort til nettsider.

Som en slags bonus inneholder pakken også norsk Internet Explorer 4.01, en rekke maler til Word, Excel og Publisher, et to måneders Internett-abonnement gjennom Telenor Nextel, og et to måneders abonnement på SOL Business Network fra Scandinavia Online. Det siste er en abonnementstjeneste fra SOL som tilbyr spesielle søketjenester, profilerbare nyhetsagenter, sending av faks, GSM-meldinger og e-post, tilgang til tjenestens avtalepartnere for advokathjelp, oversettelser og liknende til forhåndsavtalte priser, og tilgang til SOL Referanse, en port til ulike tjenester som offentlige registre, kredittopplysning, online telefonkatalog med mer.

Microsoft lover å bygge ut en norskspråklig tjeneste med egen rådgiving og tips til små og mellomstore bedrifter som vil gjøre nytte av informasjonsteknologi.

Pakken inneholder en kupong som lar deg oppgradere til Outlook 98 mot en tilleggsutgift på 125 kroner. Microsoft forklarer denne ordningen med at man ikke ville vente med å lansere pakken, og at den norske utgaven av Outlook 98 ikke er klar før om fire uker. Oppgraderingen skal være enklere å bruke, ha bedre søk og bedre håndtering av elektronisk post og informasjon.

Yngve Kirkeby i Microsoft Norge demonstrerer flere av malene. I Word trekker han fram en fakturamal som krever et minimum av tilrettelegging, og som ellers er et typisk skjema med enkel utfylling. I Excel viser han maler for timelister, kostnadsplanlegging og låneberegning: Du taster inn, og malen regner for deg, og du lagrer dokumentet på vanlig måte.

Microsoft har foreløpig valgt å ikke integrere disse malene mot andre programmer i pakken. Det er naturlig å spørre hvorfor man ikke for eksempel har laget fakturamalen slik at kundens navn og adresse kan hentes direkte fra Outlook. Den rimeligere og langt enklere integrerte pakken Works har helt siden Windows 3.1-utgaven hatt en slik funksjonalitet mellom sin database og sin tekstbehandler.

- Det er vel en avveining mellom vanskelighetsgrad og funksjonalitet, sier Kirkeby. - På den ene siden klager mange over at programmene i Office-pakken generelt inneholder altfor mye funksjonalitet. På den andre siden er det ofte slik at når en bruker oppdager én funksjon, vil man gjerne ha mer i samme lei.

I Publisher 98 legges det ved 1600 norskspråklige maler fordelt på et stort antall kategorier. Hver mal er knyttet til en veiviser som blant annet lar deg velge mellom et stort antall fargesammensettinger. Viktigere er nok at de gir den oppmerksomme brukeren en del implisitt veiledning i design, valg av skrifttyper, antall overskrifter osv. Her er det en integrering mot Word som gjør at all tekst kan redigeres i denne tekstbehandleren.

Publisher tilbyr lagring i html-format, og lar deg legge http-pekere ("linker") på en måte som ikke fordrer spesielle ferdigheter. Den lar deg ikke se selve html-koden som genereres. Kirkeby antar at Publisher ikke lager effekter som ikke vises tilfredsstillende i andre nettlesere enn Microsofts, med den innlysende begrunnelsen at noe annet ville vært usigelig dumt. En interessant egenskap, som kan motivere småbedrifter til å utnytte Internett-abonnement og opprette en hjemmeside, er muligheten til å opprette enkle svar- eller bestillingsskjemaer, som bedriften mottar som elektronisk post.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.