JUSS OG SAMFUNN

Microsoft-patent nullet

Kan sette selskapets Android-inntekter i fare.

Motorola har greid å få en sentralt Microsoft-patent underkjent av en tysk domstolen. Men avgjørelsen er ikke endelig.
Motorola har greid å få en sentralt Microsoft-patent underkjent av en tysk domstolen. Men avgjørelsen er ikke endelig. Bilde: PantherMedia og digi.no
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
9. des. 2013 - 12:12

Microsoft tjenester store penger på suksessen med Android. Årsaken er at de fleste Android-enheter tilbyr teknologi som Microsoft krever royaltyinntekter for. Microsoft har inngått lisensavtaler med en lang rekke leverandører av Android-enheter. Selskapet eier nemlig ett eller flere patenter som beskriver teknologi som Android benytter.

Blant selskapene som ikke har gått med på noen slik avtale med Microsoft, er Google-eide Motorola Mobility. De to selskapene kjemper i stedet mot hverandre i domstolene, blant annet i Tyskland. Så langt har begge de to selskapene oppnådd både tap og seiere.

Men i forrige uke gikk Microsoft en smell. Den føderale patentdomstolen i Tyskland, Bundespatentgericht (BPatG), har ugyldiggjort et patent som berører Microsofts FAT-teknologi, filsystemet som blant annet benyttes på minnekort, noe mange Android-mobiler har støtte for.

Ifølge den noe omstridte patentbloggeren Florian Mueller, ble Motorola kjent skyldig for å ha krenket nettopp dette patentet i en rettssak i fjor.

Mueller skriver at dommeren i patentdomstolen, Vivian Sredl, kunngjorde i forrige ukes kjennelse at hele patentet EP0618540, som omhandler et felles navneområde for lange og kort filnavn, er ugyldig fordi retten mener at alle de elementene i patentet som skiller seg ut fra tidligere oppfinnelser, ikke tilfredsstiller de tekniske kravene som gjelder i europeisk patentlovgivning.

Anke

Mueller mener at det er store muligheter for at Microsoft vil anke saken til Bundesgerichtshof (BGH). Det skal ikke være uvanlig at BGH omgjør kjennelsene til BPatG. Mueller skriver videre at med mindre partene inngår forlik, vil en ankehøring tidligst kunne komme opp høsten 2015. I mellomtiden vil patentet uansett forfalle, siden det allerede kommende vår er 20 år siden patentsøknaden ble levert inn. De framtidige rettssakene vil dermed primært dreie seg om eventuell etterbetaling av royalties for allerede solgte enheter.

Fordi patentet har blitt ugyldiggjort på grunn av tekniske krav i europeisk lov og ikke på grunn tidligere kjente oppfinnelser, vil dommen sannsynligvis ikke få noen betydning for bruken av patentet i for eksempel USA, med mindre de samme kravene finnes i disse landenes patentlover.

Mueller konkluderer med at den nye, tyske rettsavgjørelsen uansett og på alle måter er gode nyheter for Google, i alle fall foreløpig.

– Til tross for min langvarige motstand mot programvarepatenter, er jeg nødt til å si – bare for å være realistisk – at dette patentet er langt fra ferdig, skriver Mueller.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.