Microsoft planlegger sin egen prosessor

PC-tidens Wintel-monopol slår sprekker. Microsoft har kommet langt i utviklingen av sin egen Solo-prosessor.

PC-tidens Wintel-monopol slår sprekker. Microsoft har kommet langt i utviklingen av sin egen Solo-prosessor.

Krigen om PC-markedet er over - Intel og Microsoft vant. Nå står krigen om Internett-bokser, lomme-maskiner og TV-terminaler. I dette nye markedet forsøker gamle alliansepartnere å skaffe seg nye roller.

Til tross for iherdige protester fra Microsoft, støtter Intel Windows-konkurrenten Linux med både investeringer og teknologi. Dette kan ha bidratt til at Microsoft nå lager sin egen prosessor for TV-bokser.

Prosjektet heter foreløpig Solo2 og skal bli hjertet i neste versjon av Microsofts WebTV-bokser og andre fremtidige enkle datamaskiner, skriver avisen San Jose Mercury News. Brikken er sentral i boksen som skal levere interaktivt TV, og gjør det mulig å surfe på Internett og kunne vise to TV-programmer samtidig. Dermed blir det mulig å blande og integrere innhold.

Solo vil debutere når Microsoft lanserer sine nye WebTV-bokser i løpet av høsten.

- Vi skal bruke brikken til TV-bokser, men den kan brukes i alle typer maskiner der du skal ha grafikk og video, sier Jon DeVaan, sjef for TV-systemer i Microsoft til den amerikanske avisen.

Han sier at utviklingsbudsjettet er på 100 millioner dollar. Microsoft vil legge inn deler av sin egen programvare i brikken og må derfor lage den selv. Solo2 har 2,2 millioner transistorer.

Microsoft jobber i god programvare-tradisjon allerede med neste versjon som skal få rundt ni millioner transistorer.

Til toppen