BEDRIFTSTEKNOLOGI

Microsoft presser anti-Intel-front

Microsoft presser Intels prosessor-rivaler AMD, Cyrix og Centaur til å enes om et felles instruksjonssett for 3D-grafikk. Lykkes de, kan de komme på markedet før Intel får ut sin MMX/2.

Eirik Rossen
20. nov. 1997 - 16:29

Microsoft skal ifølge EE Times ha reagert kraftig når de tre selskapene i oktober la fram gjensidig inkompatible planer for 3D-grafikk, og sagt klart fra at det ikke ville komme på tale å la Windows støtte tre ulike tilnærminger til 3D. Utspillet kan virke overraskende, tatt i betraktning det nære forholdet mellom Microsoft og Intel.

Intel planlegger en oppgradering av multimedia-instruksjonssettet MMX, kalt MMX/2, med nye flytetallsinstruksjoner for 3D-akselerering. Mens MMX ble tidlig lisensiert til klonefabrikantene, har Intel holdt tilbake detaljer om MMX/2, som ventes på markedet mot slutten av 1998 i en prosessor med kodenavn Katmai.

AMD, Cyrix og Centaur er ennå ikke kommet lenger enn at de er enige om å bli enige. AMD og Centaur er enige i at alle tre bør falle ned på AMDs instruksjonssett. AMD skal allerede ha prøvd sine 3D-utvidelser i silisium, og ligger an til å være først ute med en 3D-akselerert prosessor. Centaur, det minste selskapet i anti-Intel-fronten, skal ha satt seg inn i AMD-instruksjonene og konkludert med at de kan implementeres uten å skade utviklingsplanen for den kommende C6+-prosessoren.

Cyrix har derimot endelig opplevd et kvartal der de har solgt flere x86-prosessorer enn AMD, og kan ha problemer med å gå inn for AMDs teknologi, selv om selskapet anerkjenner at tid til marked kan være langt viktigere enn teknologisk fullkommenhet.

Nåværende produksjonsplaner krever at Centaur-prosessoren C6+ og Cyrix-prosessoren 6x86Mxi, begge med 3D-akselerasjon, skal ut på markedet henholdsvis i midten og i annen halvdel av 1998.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.