FORBRUKERTEKNOLOGI

Microsoft presses til å åpne Vista

Google mente Vista låste kundene, og får medhold av USAs justis­departement.

20. juni 2007 - 08:14

For ti dager siden gikk Google offentlig ut med en klage de tidligere hadde levert til USAs justisdepartement, der de påsto at måten Windows Vista håndterer søketjenester på, gir Microsofts tjenester en fordel, i strid med forliket i monopolsaken fra 2002.

Microsoft benektet dette på det sterkeste. For to dager siden gjentok toppsjef Steve Ballmer at klagen var «grunnløs».

    Les også:

I går ble det kjent at Microsoft har inngått et kompromiss som i praksis innfrir mesteparten av det Google krevde. Kompromisset ble inngått i forkant av en gjennomgang av hvordan Microsoft etterlever monopolforliket, i regi av dommeren i saken, Colleen Kollar-Kotelly.

Kompromisset innebærer to endringer i Vista:

  • Funksjonen «Instant Search» som lar brukeren søke gjennom lokale filer på PC-en, skal lett kunne innstilles på å bruke et annet søkeprogram enn Microsofts, for eksempel Google Desktop.
  • Det skal etableres lenker i Internet Explorer og i «Start»-menyen som gjør det enklere å kjøre lokale søk.

Endringene skal legges inn i Service Pack 1 som ventes innen årsskiftet.

I tillegg skal Microsoft gi leverandører av konkurrerende søketjenester bedre innsikt i hvordan de kan bedre ytelsen på sine tjenester.

Kompromisset ble utarbeidet av USAs justisdepartement og statsadvokatene i de 17 delstatene som formelt er part i monopolforliket.

Juridisk direktør i Google, David Drummond, sier en erklæring at han er glad for at departementet og statsadvokatene tok Googles klage til følge. Han legger til at Microsoft bør gjøre det enda lettere for brukerne å velge alternative søketjenester.

Kompromisset skal legges fram for dommer Kollar-Kotelly 26. juni.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.