BEDRIFTSTEKNOLOGI

Microsoft presset Compaq fra å bunte med Netscape

Microsoft presset Compaq til å la være å bunte PC-er med Netscapes nettleser, til fordel for Internet Explorer, viser dokumenter fra det amerikanske justisdepartementet. De avslører også mildere press mot de amerikanske PC-produsentene Gateway 2000 og Micron.

Eirik Rossen
23. okt. 1997 - 11:02

Dokumentene er referert av telegrambyrået Reuters og av Wall Street Journal.

De viser at Microsoft truet med å trekke tilbake Windows 95-lisensen til Compaq dersom Compaq ikke forhåndsinstallerte ikonet til Microsofts nettleser Internet Explorer på sine Presario PC-er. Dette kommer fra av uttalelser som Stephen Decker, Compaqs programvareansvarlige, kom med overfor etterforskere fra Justisdepartementet i Washington.

Decker uttalte at Compaq hadde til hensikt å installere nettleseren Netscape Navigator på sine PC-er, av hensyn til et eksisterende forhold til Netscape. Compaq føyet seg i stedet for Microsoft og valgte Internet Explorer.

Decker har ikke villet uttale seg direkte til medier i denne saken. Justisdepartementet har offentliggjort e-post-korrespondanse fra mai-juni 1996 mellom Microsofts ansvarlige for OEM-salg Don Hardwick og Compaqs visepresident for programvare Celeste Dunn, som synes å bekrefte trusselen og Deckers framstilling av hendelsesforløpet.

Microsoft-talsmann Greg Shaw bekreftet i et telefonintervju med InfoWorld Electric at Microsoft hadde truet med å trekke tilbake Windows 95-lisensen dersom Compaq ikke holdt seg til Internet Explorer. Shaw hevdet samtidig at det helhetlige inntrykket Decker ga var "dramatisk misvisende i forhold til det som skjedde".

Microsofts standpunkt er at Internet Explorer og Windows 95 er så tett integrert at de egentlig utgjør to deler av et helhetlig produkt - også med Internet Explorer 3. Når kontrakten med en PC-leverandør krever at PC-en forhåndslastes med "hele Windows" - "Windows in its entirety" - omfatter det også en forpliktelse til å ta med Internet Explorer.

Programvareansvarlig James Joseph Von Holle fra Gateway 2000, beskrev overfor etterforskerne en mildere form for press fra Microsoft. Under forhandlinger med Gateway om andre Microsoft-produkter nektet Microsoft å fornye Gateways Windows 95-lisens: De ville bare forlenge den, for å styrke sin forhandlingsposisjon. Gateway var opptatt av å kunne tilby kundene valget mellom Internet Explorer og en skreddersydd installasjon av Netscapes Communicator, men måtte gi opp denne idéen.

Von Holle fortalte også at Microsoft hadde insistert på at Gateway må holde seg til det kommende Windows 98- og Internet Explorer 4-miljøet, nøyaktig slik Microsoft definerer det.

Problemet til Micron var at selskapet allerede hadde en avtale med Internett-tilbyderen SpryNet, som gjorde at SpryNets skreddersydde opplegg - med Internet Explorer - skulle forhåndslastes i alle Microns PC-er. Microsoft insisterte på at også standardopplegget skulle forhåndslastes, slik at kundene måtte forholde seg til to ulike installasjoner av den samme nettleseren Internet Explorer.

Justisdepartementet har også avhørt representanter for IBM og NEC-Packard-Bell. Innholdet i disse avhørene er ikke kjent.

Microsoft-aksjene falt litt i går ettermiddag amerikansk tid da nyheten om presset mot Compaq ble kjent. Analytikere mener at Microsoft-aksjene kan foreta noen beskjedne sprett etter hvert som etterforskningen skrider frem, men at Microsoft antakelig ikke vil skades finansielt.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.