Microsoft: Produktdrap gjennom oppkjøp

For ett års tid siden vakte EyeOpener oppsikt som den eneste kjente Java-baserte kontorsuite med tilfredsstillende ytelse og funksjonalitet. Men så ble produktet kjøpt av Microsoft. Nettdemo-en forsvant og siden har ingen hørt noe.

For ett års tid siden vakte EyeOpener oppsikt som den eneste kjente Java-baserte kontorsuite med tilfredsstillende ytelse og funksjonalitet. Men så ble produktet kjøpt av Microsoft. Nettdemo-en forsvant og siden har ingen hørt noe.

I november i fjor hadde tidsskriftet JavaWorld en test av demonstrasjonsutgaven av EyeOpener, basert på filer lastet ned fra nettstedet til opphavet, det lille programvarehuset Cooper & Peters Inc. Vurderingen var svært positiv. Pakken inneholdt da en tekstbehandler, et regneark, en diagram-framstiller, et objektorientert tegneprogram og en Java-redigerer.

JavaWorld skrev: "Selv om EyeOpener-pakken bare er en demo, er den ganske brukbar uten tilleggsdokumentasjon. Nettstedet til Cooper & Peters inneholder interessant dokumentasjon om noen av teknologiene som EyeOpener-pakken bygger på. Blant annet antyder sidene om lette komponenter at utviklerne har valgt å skrive sine egne AWT-utvidelser for å oppnå pakkens utmerkede grafiske ytelse." (AWT står for Abstract Windows Toolkit, det vil si det programmeringsgrensesnittet i Java som håndterer de grafiske elementene i brukergrensesnittet til en Java-applikasjon, altså vinduer, knapper, rullefelt osv.)

I sin oppsummering skrev tidsskriftet: "Hvis Cooper & Peters leverer EyeOpener som det produktet vi fristes med i demo-en, må andre selskaper være på vakt."

Det later til at Microsoft har tatt denne advarselen alvorlig. Wired skrev 9. desember at Cooper & Peters hadde gjort EyeOpener kompatibel med Office 95, og at grensesnittet var lagt tett opp til Office 95. Med andre ord: Java-pakken kunne ha utviklet seg til den fellesplattform-applikasjonen som gjorde det mulig for organisasjoner å legge om til tynne klienter uten å bytte dokumentformat, og uten å skolere medarbeiderne i å bruke et annet grensesnitt enn det kjente fra Office 95.

Wired forteller videre at Microsoft i det stille kjøpte Cooper & Peters for 20 millioner dollar. Nettstedet ble lagt ned, og Rick Ross fra den uavhengige utviklerforeningen Java Lobby forteller at ingen har sett EyeOpener siden.

- Microsoft har kjøpt produktet og drept det, sier han.

EyeOpeners opphavsmenn Ken Cooper og Ted Peters arbeider i dag i Microsoft. Wired sier de har forsøkt å kontakte dem, men de svarer ikke på henvendelser fra pressen. En talsperson for Microsoft sier imidlertid at man ikke kommenterer hva de to holder på med, at man "ikke har planer om å levere produktet de arbeidet på før overtakelsen", og at dette er "et emne vi ikke diskuterer offentlig".

Til toppen