JUSS OG SAMFUNN

Microsoft retter Linux-søksmål mot TomTom

For første gang blir noen av patentpåstandene avslørt.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
26. feb. 2009 - 09:02

Microsoft kunngjorde i går at selskapet har saksøkt TomTom, en av verdens ledende leverandører av GPS-baserte navigasjonsapparater, for krenkelse av patenter.

- Microsoft har i dag levert et søksmål til distriksdomstoren i Western District of Washington og i International Trade Commission (ITC) mot TomTom NV og Tom Tom Inc for krenkelse av Microsoft-patenter. Vi gjør dette etter å ha forsøkt i mer enn ett år å få til lisensieringssamtaler med TomTom, sier Horacio Gutierrez, visepresident og juridisk rådgiver for opphavsrett og lisensiering hos Microsoft, i en pressemelding.

Søksmålet omfatter åtte patenter som Microsoft mener at TomTom krenker i 13 navngitte modeller innen produktfamiliene Go, One, Rider og XL.

Det spesielle ved dette søksmålet er at de nevnte enhetene benytter Linux-basert programvare, og at tre av patentene ifølge Seattle-basert TechFlash er knyttet til TomToms implementering av Linux-kjernen.

Microsoft har lenge hevdet at Linux-kjernen og flere andre vanlige åpen kildekodeprodukter krenker Microsoft-patenter. I mai 2007 kom selskapet med en slags oversikt, hvor det kom fram at det dreier seg om 235 patenter, hvorav Linux-kjerner skal krenke 42. Men Microsoft har aldri oppgitt hvilke patenter det dreier seg om.

    Les også:

I forbindelse med søksmålet mot TomTom er de åtte patentene søksmålet dreier seg om, blitt navngitt.

  • U.S. Patent No. 6,175,789 “Vehicle Computer System with Open Platform Architecture”

  • U.S. Patent No. 7,054,745 “Method and System For Generating Driving Directions”

  • U.S. Patent No. 7,117,286 “Portable Computing Device-integrated Appliance”

  • U.S. Patent No. 6,202,008 “Vehicle Computer System with Wireless Internet Connectivity”

  • U.S. Patent No. 6,704,032 “Methods and Arrangements for Interacting with Controllable Objects within a Graphical User Interface Environment Using Various Input Mechanisms”

  • U.S. Patent No. 5,579,517 “Common Name Space for Long and Short Filenames”

  • U.S. Patent No. 5,758,352 “Common Name Space for Long and Short Filenames”

  • U.S. Patent No. 6,256,642 “Method and System for File System Management Using a Flash-Erasable, Programmable, Read-only Memory”

Det er etter alt å dømme de tre sistnevnte patentene som Microsoft mener er krenket gjennom TomToms bruk av Linux-kjernen.

I en uttalelse til Cnet News sier Gutierrez at dette bare dreier seg om en vanlig forretningsdisputt mellom to selskaper, og at det ikke har blitt lagt spesielle tanker omkring betydningen av i inkludere Linux-krav i søksmålet.

- Det er ikke fokuset for søksmålet, sier Gutierrez.

På spørsmål om dette søksmålet betyr at Microsoft vil be om kompensasjon fra alle produkter som bruker Linux-kjernen, sier han at det ikke er hva selskapet har i tankene.

- Denne saken handler om TomToms krenkelser.

I en pressemelding sier Gutierrez forøvrig at TomTom er et høyt respektert og viktig selskap, og at Microsoft forblir åpne til å løse situasjonen raskt gjennom en lisensavtale med selskapet.

Last ned søksmålet (73 kB) Last ned klage til ITC (1 141 kB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.