BEDRIFTSTEKNOLOGI

Microsoft-saken begynner mandag

Etter uker med utsettelser og endeløse serier med gjensidige beskyldninger, braker USAs justisdepartement og verdens mest framgangsrike bedrift sammen i en rettssak som kan bli epokegjørende.

Eirik Rossen
17. okt. 1998 - 00:22

Microsoft skal forsvares av David Boies, stjerneadvokaten som tok seg av IBM forrige gang et globalt IT-selskap ble angrepet av den amerikanske regjeringen i en rettssak.

Rettssaken kommer på et kritisk punkt i Microsofts utvikling. Selskapet er ennå et IT-selskap. Det har posisjonert seg til å utnytte sin enestående stilling innen IT til å bli en global aktør innen all den virksomheten - underholdning, reiseliv, og finansielle tjenester - som alle forventer skal vokse fram på Internett.

Prosessen hittil har fått fram i lyset en rekke av Microsofts mer lugubre sider, særlig behandlingen av partnere og konkurrenter. Tidsskriftet Red Herring er blant dem som tidligere forsvarte Microsoft, men som nå tar et forbehold siden noen av beskyldningene er særdeles veldokumenterte.

Rettssaker er ikke alltid den samfunnsmessige beste måte å løse konflikter på, særlig når konfliktene er så vidtrekkende som i dette tilfellet, med uante følger for flere enn bare IT-bransjen. Det er en fare for at feilaktige avgjørelser kan avspore mye av dagens friske utvikling mot effektiv og framskrittsrettet bruk av IT.

Det skal fortsatt være mulig at partene forhandler fram en minnelig løsning i løpet av helgen. De fleste observatører mener det er lite trolig, og mener man bør forberede seg på en rettssak som varer i minst seks til åtte uker. Og uansett utfall vil saken sannsynligvis bli anket videre. Saken mot IBM verserte i systemet i 13 år før myndighetene ga seg.

Dommeren vil tillate hver side å føre 12 vitner. Blant bevismateriale er dessuten flere millioner sider med dokumenter fra Microsoft og andre, og tusener av sider fra avhør, blant annet av Bill Gates, foretatt før rettssaken. Gates selv vil ikke vitne direkte, men som den Bill han er, kan det avspilles videoopptak av forklaringen han avga i forrige måned.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.