Microsoft saksøkt for «fliser»

Metro-grensesnittet anklages for å bryte med patent.

Microsoft saksøkt for «fliser»
Flisene i Microsofts Metro-grensesnitt bryter med vårt patent (t.h) mener saksøkeren Surfcast. Bilde: Marius Jørgenrud / U.S. Patent

Microsofts firkantede ikoner eller «fliser» med statisk og dynamisk innhold, har vært en sentral del av brukergrensesnittet helt siden Windows Phone 7 ble lansert for to år siden.

Det vi kjenner som «Metro»-stilen har siden kommet til både Windows 8, Windows RT, Windows Phone 8 og spillkonsollen Xbox. Selv programvaregigantens nye logo gjenspeiler ensrettingen.

Men nå blir Microsoft saksøkt for bruk av Metro-konseptet, som i disse dager nærmest teppebomber markedet med en bredt anlagt reklamekampanje.

Et lite amerikansk selskap kalt Surfcast hevder at dette bryter med US Patent 6,724,403 som de søkte om i 2000 og fikk innvilget fire år senere.

- Vi utviklet konseptet med «fliser» (Tiles) tilbake på 1990-tallet, et konsept som var forut for sin tid. Microsofts Live Tiles er midtpunktet i deres nye operativsystemer og dekkes av vårt patent, sier Surfcast-direktør Ovid Santoro i en kunngjøring om søksmålet.

Det såkalte «403»-patentet deres beskriver et brukergrensesnitt der informasjon fra ulike kilder blir presentert i «fliser», som oppdateres ved ulike tidspunkt.

I søksmålet som er reist ved en distriktsdomstol i delstaten Delaware, hevder Surfcast at Microsoft var kjent med deres patent i hvert fall siden april 2009, og at de har brutt rettighetene deres med overlegg.

Patenttroll

Nettstedet Ars Technica betegner saksøkeren som et opplagt patentroll, et uttrykk som blir brukt om selskaper som utelukkende baserer virksomheten sin på å saksøke andre for brudd på patenter, som de selv ikke benytter i faktiske produkter.

Microsoft eier minst ett patent som omhandler flis-grensesnittet, nærmere bestemt «Tile space user interface for mobile devices» som ble innvilget i 2011.

Surfcast skal ikke ha stilt som krav at domstolen nedlegger midlertidig forføyning, altså salgsnekt av produkter de mener bryter med deres patentrettigheter. De er ute etter penger.

I en kort uttalelse til Ars Technica sier Microsoft følgende:

- Vi er overbevist om at vi kan bevise for retten at påstandene er uten grunnlag og at Microsoft har skapt en unik brukeropplevelse.

Les mer om: