Microsoft scorer seier mot SAP

Microsoft har scoret en liten, men viktig seier i kampen om økonomisystemer.

Microsoft har scoret en liten, men viktig seier i kampen om økonomisystemer.

Etter å ha vunnet krigen om skrivebordet, fokuserer Microsoft nå om kampen på serverrommet hos de store bedriftene. Der står det i dag stormaskiner og Unix-servers om driver forretningsystemer fra leverandører som SAP, Oracle, Siebel, CA og mye som er laget av bedriftene selv.

Microsoft har kjøpt økonomisystem-leverandørene Great Plains i USA og danske Navision her i Europa. I tillegg har selskapet lansert sin egen CRM-pakkke. I 2005 skal selskapet være ferdig med sitt egetsydde system.

    Les også:

I går ble det kjent at Microsoft har vunnet sin viktigste seier i sitt angrep på dagens store leverandører. Kontorrekvisita-leverandøren Esselte har lenge hatt et SAP-system, men utvider ikke med den leverandøren de kjenner så godt.

I stedet har selskapet valgt systemene fra Microsoft, blant annet på grunn av pris. Esselte planlegger å integrere forretningsapplikasjonene fra de to selskapene og bruke dem mot hverandre, skriver Cnet.

Esselte, som omsetter for 1,1 milliarder dollar i året, er trolig den første store bedriften som velger Microsofts forretningssystemer. Microsoft har hittil solgt til små og mellomstore bedrifter. Esselte har fått en hyggelig pris og skal bare bruke 10 millioner dollar på forretningsapplikasjoner i USA de neste fem årene.

De store leverandørene, blant annet SAP og Oracle, har det siste året lansert nedskalerte versjoner eller nye produkter for å møte trusselen fra Microsoft og andre leverandører som forsøker å spise seg oppover.

En annen trussel for Microsoft er at selskapet er en tung partner for SAP. 27.000 SAP-installasjoner, 40 prosent av totalen, kjører på Windows. Skulle Microsoft bli en tøffere konkurrent, vil SAP trolig satse hardere på for eksempel Linux.

Foreløpig utgjør salget av forretningsapplikasjoner bare smuler av Microsoft totalomsetning - selskapet omsatte for 32 milliarder dollar i fjor, hvorav 567 millioner dollar kom fra forretningsapplikasjoner. Men selskapet har satt seg høye mål - ved slutten av dette tiåret skal man omsette for 10 milliarder i året i dette markedet.

Til toppen