PERSONLIGTEKNOLOGI

Microsoft senker prisen på Xbox 360

Microsoft øker subsideringen av Xbox 360 for å presse ned prisen.

Microsoft er verdens største programvareselskap, og de har satset hardt på å oppnå samme posisjon i spillmarkedet med sin Xbox spillemaskin.

Førsteutgaven kom omtrent samtidig med Sonys Playstation 2. Selv om det var en bra maskin, var det ingen tvil om at Microsofts spillesystem inntok en klar annenplass, langt etter sin mye større konkurrent.

Med Xbox 360 ligger de bedre an, men konkurransen er tøff.

Etter at juni måned var avsluttet, hadde Microsoft totalt solgt 5,6 millioner Xbox 360-maskiner i USA. Til sammenligning har det blitt solgt 2,8 millioner Nintendo Wii og 1,4 millioner Playstation 3 i det amerikanske markedet. De to konkurrentene ble imidlertid lansert et år senere.

Sony og Microsoft ble overasket av den mindre konkurrenten Nintendos massive suksess med Nintendo Wii. Det er en langt enklere maskin rent spesifikasjonsmessig, men en innovativ styringskontroll har gjort den umåtelig populær.

Både Microsoft og Sony subsiderer sine spillmaskiner, for så å satse på å tjene inn igjen pengene på salg av spill. Nintendo på sin side, gjør ikke det. Omtrent 20 prosent av salgssummen på 250 dollar (ca 2.500 kroner her i Norge) kan de putte rett i lomma som overskudd.

Sony Playstation 3 er den klart dyreste av de tre konkurrentene, men i forrige måned annonserte et priskutt på 17 prosent, og dermed ble prisen redusert til 500 dollar.

Microsoft skal nå kutte prisen på Xbox 360 med ytterligere 13 prosent i det amerikanske markedet, i et forsøk på å løfte salget enda et hakk opp og for å holde stand mot konkurrentene.

Xbox 360 Core, utgaven uten harddisk, vil falle med 20 dollar til 280 dollar. Xbox Elite, med 120 gigabyte harddisk, vil koste 450 dollar, en prisreduksjon på 30 dollar.

På tross av at dollaren ligger under 6 kroner, ligger de norske prisene på omtrent 10 kroner per dollar. Det vil si at en pris på 450 dollar for maskinen i USA, trolig vil ende opp å koste cirka 4.500 kroner i Norge. Litt av prisforskjellen kan forklares med høyere merverdiavgift i Norge, men ikke hele forskjellen.

- Vi retter blikket mot ferien, og vil prøver å bringe flere spillere inn i markedet ved å senke prisen for de, sier Aaron Greenberg, produktsjef for Xbox 360, til CNet News.

Priskuttene vil gjelde fra 8. august, det vil si onsdag denne uken, i USA. Hvorvidt også Europa vil få det samme priskuttet gjenstår å se, men det er langt fra usannsynlig. Nintendo Wii selger godt også her.

Xbox 360 ble lansert i november 2005, og ifølgedet gikk 20 måneder uten priskutt, ifølge CNet News.

Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.