Microsoft sertifiserte norsk nisjeprogram

Geir Olav Heiene har laget et malsystem for Office, og sertifisert det for Windows Server 2008.

Microsoft sertifiserte norsk nisjeprogram

Geir Olav Heiene har laget et malsystem for Office, og sertifisert det for Windows Server 2008.

Maler til kontorstøttesystemer er en litt spesiell nisje. Veldig mange bedrifter bruker maler for å standardisere sine dokumenter, samt for å spare tid.

Brukerne er gjerne veldig opptatt av maler til Microsoft Office, men ekspertene i IT-avdelingen er gjerne langt fra like begeistret.

- IT-avdelingen vil gjerne ikke ta ansvar for det, så det faller litt mellom stoler og blir uprofft og tilfeldig, sier Geir Olav Heiene i Active Templates til digi.no.

Heiene har laget et system som gjør det enkelt å lage profesjonelle maler til Microsoft Office, uten å måtte ty til programmering.

- Active Templates er en mal-basert løsning som gjør at man kan automatisere dokumentmaler uten å kunne programmering, den lager dialogbokser uten å at det er behov for å skrive noe kode, sier Heiene.

Den er også laget for å håndtere bakoverkompatibilitet med eldre versjoner.

- Hvis man lager malen i Office 2007 så vil den virke på tidligere versjoner, helt tilbake til Office 97, sier Heiene, til digi.no.

En slik bakoverkompatibilitet er det langt fra alle programmer som kan vise til. Heiene forklarer det med at selv om programvarepakker som Office forandrer seg ganske mye etterhvert som den går fra versjon til versjon, så er det ikke så mye av dette som endrer på funksjonalitet som dokumentmalene er avhengig av.

- Hvis du bruker en Office 2007-spesifikke funksjoner så påvirker ikke det nødvendigivs dokumentautomasjon, sier Heiene.

En av fordelene med et eget system for maler, er at man med det kan kutte kraftig ned på antall variasjoner.

- Jeg har hatt et case der jeg har redusert fra over 1.000 maler til 7-8 maler, sier Heiene.

Etterhvert som systemet brukes til å lage maler, lagres dialogbokser og andre funksjoner som biblioteker og moduler som kan gjenbrukes.

Systemet har ingen problemer med å skalere opp. I utgangspunktet er det en liten klientapplikasjon som kjører på hver enkelt PC, alternativt på hver enkelt sesjon på en terminalserver. Heiene har imidlertid også laget en serverutgave, men den er ikke allment tilgjengelig ennå.

- Systemet ble i utgangspuntet designet for enkle behov hos enkle mennesker - Systemet ble i utgangspuntet designet for enkle behov hos enkle mennesker, sier Heiene.

Heiene har gått gjennom prosessen med å få programmet sertifisert for Windows Server 2008, og er en av Norges første til å få det på plass, forran programvareselskaper med langt flere ressurser til å gjøre jobben.

På spørsmål om hvorfor et mal-system sertifiseres for Windows Server, forklarer Heiene at det er på grunn av behovet hos kunder som bruker terminalservere. Der er det ekstra kritisk at den installerte programvaren ikke bryter med Microsofts Windows-standarder.

Heiene tar betalt for systemet i form av lisenser, men det er fullt mulig å bruke en gratisversjon.

- Systemet er gratis for de som bruker Office 2003, og også får de som bruker Office 2007 - hvis de gidder å ha en irriterende boks som dukker opp før og etter. For å bli kvitt den er det en lisens per Word-bruker, sier Heiene.

Det gir ikke nok inntekter til at Heiene kan leve av det, ihvertfall ikke ennå.

- Jeg lever ikke av lisensene. Jeg lever av konsulenttjenester - Jeg lever ikke av lisensene. Jeg lever av konsulenttjenester. Det er en målsettning å dreie det mer over mot lisens, så jeg kan fokusere mer på de generelle programvare-problemstillingene, sier Heiene.

Her kan du lese mer om Active Templates.

Til toppen