HACKING

Microsoft sier russiske hackere har angrepet 42 land

Norge er på listen.

Siden krigen startet har russiske angrep vært vellykket 29 prosent av tiden, sier Microsoft-president Brad Smith.
Siden krigen startet har russiske angrep vært vellykket 29 prosent av tiden, sier Microsoft-president Brad Smith. Foto: Markus Schreiber/AP/NTB
23. juni 2022 - 06:55

Microsoft sier at russiske hackere har drevet «strategisk spionasje» mot regjeringer, tenketanker, næringslivet og organisasjoner i 42 Ukraina-vennlige land.

– Siden krigen startet, har russiske angrep vært vellykket 29 prosent av tiden, sier Microsoft-president Brad Smith og legger til at data er stjålet i minst en firedel av de vellykkede hackerangrepene.

Han sier at russiske etterretningsorganisasjoner har trappet opp hackingen og spionasjen etter hvert som en koalisjon av land har kommet sammen for å forsvare Ukraina. Dette i tillegg til konstante angrep som er rettet mot Ukraina.

Nesten to tredeler av de omtalte angrepene er mot Nato-land. Det fremste målet er ifølge Microsoft USA, men en god nummer to er Polen, der mesteparten av våpenhjelpen til Ukraina passerer. Også Norge, Danmark, Finland, Sverige og Tyrkia har opplevd økt hacking.

Men et slående unntak er Estland, der Microsoft ikke har oppdaget noe tilfelle av hacking siden krigen startet. Det mener selskapet skyldes Estlands utstrakte bruk av skytjenester, som gjør det lettere å oppdage innbrudd.

– Det er betydelige svakheter i den kollektive sikkerheten blant europeiske myndigheter, sier Microsoft, uten å nevne land konkret.

Snille hackere har avslørt at industrielle kontrollsystemer fremdeles har store svakheter.
Les også

Vant konkurranse: «Snille» hackere viste hvor enkelt det er å hacke kritisk infrastruktur

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.