BEDRIFTSTEKNOLOGI

Microsoft sikter sine klynger mot olje og gass

En sponset undersøkelse hjelper Microsofts markedsføring av klyngeteknologi mot olje og gass.

19. mars 2007 - 12:58

7. mars holdt Microsoft sitt fjerde årlige forum rettet mot den energiindustrien, i den amerikanske oljehovedstaden Houston i delstaten Texas. Hvor mye Microsoft satser på å inne innpass innen energisektoren, gjenspeiles blant annet i de to hovedtalerne på arrangementet: henholdsvis president John Hofmeister i Shell, og USAs tidligere utenriksminister James Baker som igjen gjorde seg bemerket tidligere i år da han i spissen for et offentlig oppnevnt utvalg anbefalte en radikal omlegging av USAs politikk overfor Irak.

Det viktigste utspillet fra Microsoft selv på dette forumet, kom i form av en rapport som selskapet fikk Gelb Consulting Group til å gjennomføre, kalt Microsoft High-Performance Computing Oil and Gas Industry Survey. Rapporten er tilgjengelig fra Microsofts spesialsider for olje- og gassektoren: Microsoft Oil & Gas.

Microsoft mener at rapporter gjenspeiler et ønske hos geoforskere innen olje og gas om å få mer personlig kontroll over sitt tekniske beregningsmiljø. Et annet viktig poeng er at geoforskerne mener de vil oppdage mer olje og gass, og bidra med større lønnsomhet, dersom de får mer kontroll over sitt tekniske beregningsmiljø.

Neste ledd i resonnementet er åpenbart: Poenget er ikke å erstatte de Linux-baserte superklyngene som utfører beregningene i dag, men å supplere dem med mindre, Windows-baserte klynger som også tilbyr tettere integrasjon mot verktøyene geoforskerne allerede har på sine PC-er.

Undersøkelsen ble gjennomført i februar i år. Den bygger på onlinesvar fra 103 eksperter innen olje og gass. 14 prosent kommer fra Nord-Europa, 52 prosent fra Nord-Amerika. Microsoft plukker ut disse poengene:

  • 81 prosent sier at bedre tilgang til beregningskapasitet kan øke produksjonen av olje og gass.
  • 86 prosent har direkte tilgang til datakraft (les: PC), og 69 prosent foretrekker å ha datakraft på pulten.
  • 61 prosent mener at evnen til å kjøre flere oppgaver og flere iterasjoner vil redusere risikoen i prosjekter.
  • 56 prosent foretrekker å legge inn sine egne jobber i en tungregneklynge, heller enn å overlate til å klyngeadministrator å styre jobbkøen.
  • 47 prosent sier at deres beregningsintensive applikasjoner krever mange iterasjoner.
  • 25 prosent av de beregningsintensive vitenskapelige applikasjoner krever fortsatt fra en natt til over en uke for å bli ferdige.

Rapporten sier at Windows Compute Cluster Server 2003 gjør det enklere for geoforskere å fullføre tunge beregningsoppgaver direkte, og at det igjen fører til bedre beslutningsgrunnlag for det videre arbeidet.

Mikkel Orheim i Microsoft Norge sier til digi.no at det i norsk olje- og gassektor er en pilotinstallasjon av Windows Compute Server med rundt 500 servere. Dessuten er de to pilotinstallasjoner i universitetsmiljø.

Det norske oljeselskapet Statoil er kjent som tung bruker av Microsoft-programvare, og bidro nylig til arbeidet med å spesifisere Open XML, dokumentformatet til Office 2007 som nå er blitt en åpen standard og er på vei mot full ISO-godkjenning.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.