SKYTJENESTER

Microsoft skal åpne to store datasentre i Norge

Har allerede signert milliardavtale med Equinor.

Microsoft skal etablere to store datasentre i Norge, Bildet er fra Microsofts datasenter i Quincy, Washington.
Microsoft skal etablere to store datasentre i Norge, Bildet er fra Microsofts datasenter i Quincy, Washington. Bilde: Microsoft/Richard Duval
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
20. juni 2018 - 12:20

Microsoft skal åpne to datasenterregioner i Norge. Disse vil skal være i drift ved utgangen av 2019. Regionene skal være lokalisert i eller nær henholdsvis Oslo og Stavanger. 

Fra datasentrene skal Microsoft tilby nettskytjenester. Dette omfatter både offentlig nettskytjenester i form av Azure, og tjenester som Office 365 og Dynamics 365. 

Milliardavtale

Allerede er det klart at Equinor skal bruke Microsofts nye datasentre i Norge. Selskapet har inngått en avtale med Microsoft som strekker seg over sju år og har en verdi på flere hundre millioner amerikanske dollar, altså flere milliarder norske kroner. 

I en pressemelding skriver Equinor at samarbeidet med Microsoft setter Equinor i stand til å utforme og fremskynde utviklingen av hensiktsmessige IT-tjenester for energibransjen, og sikre en raskere overgang til skytjenester.

– Den raske teknologiutviklingen skaper nye muligheter, og samarbeidet muliggjør vår digitale reise for å levere sikrere og mer effektiv drift. Equinors ambisjon er å bli en digital leder innen vår industri, og et skydatasenter i Norge vil forenkle og fremskynde Equinors bruk av skyen, sier Equinors IT-direktør (CIO), Åshild Hanne Larsen, i pressemeldingen.

Vekst og innovasjon

– Equinor spiller en sentral rolle for å fremme innovasjon og utvikling av norsk økonomi. Vi er svært stolte over å inngå et samarbeid med Equinor og bidra til deres fremtidige vekst gjennom vår intelligente sky, sier Kimberly Lein-Mathisen, administrerende direktør i Microsoft Norge, i Microsofts pressemelding.

– Ved å bygge nye datasenterregioner i Norge legger vi til rette for vekst, innovasjon og digital transformasjon av norske virksomheter – enten det er store bedrifter, offentlig sektor eller noen av de 200 000 små og mellomstore bedriftene som sammen skaper Norges fremtid.

For øyeblikket har ikke Microsoft noen Azure-regioner i Norden.

God infrastruktur

Digi.no har spurt Lein-Mathisen om hvorfor Microsoft etablerer datasentrene i akkurat Norge, og hvorfor dette skjer nå.

– Investeringen kommer som resultat av økende kundeetterspørsel for Microsoft Azure, Office 365 og Dynamics 365. Norge er et digitalt modent land med god infrastruktur og stor tilgang til fornybar energi, svarer Lein-Mathisen.

Også regjeringen gleder seg over at én av IT-gigantene nå skal etablere datasentre i Norge.

– Viser at vi er konkurransedyktige og attraktive

– Norge trenger nye næringer som skaper arbeidsplasser og økt verdiskaping for å sikre et bærekraftig velferdssamfunn. Derfor er det bra at Microsoft bygger nye datasentre i Norge, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen i en pressemelding.

– Regjeringen lanserte tidligere i år den store datasenterstrategien som viser hvordan Norge skal bli en attraktiv nasjon for datasentre og annet databasert næringsliv. Det er derfor veldig bra og spennende IT-kjempen Microsoft etablerer et datasentre i Norge. Dette viser at vi er konkurransedyktige og attraktive, blant annet med rimelig og fornybar kraft og gode rammebetingelser for næringslivet. Det viser også at regjeringens politikk virker, fortsetter Isaksen.

Store muligheter

Han mener at data i stadig større grad kommer til å bli en sentral ressurs for næringslivet og samfunnet fremover, og at dette representerer store økonomiske muligheter for norsk næringsliv.

– Samtidig gir bruk av datasenter- og skytjenester mange fordeler som kan bidra til at norske virksomheter blir mer konkurransedyktige, sier Isaksen.

– Det er kjempespennende at Microsoft etablerer datasentre i Norge. Datasenternæringen er en relativt ny næring i vekst som kan bidra med nye arbeidsplasser og økt verdiskaping. Derfor lanserte regjeringen en egen strategi tidligere i år som viser hvordan Norge kan bli et svært attraktivt datasenterland som sikrer verdiskaping og nye, grønne arbeidsplasser, avslutter han.

Microsoft Norge vil foreløpig ikke si noe om hvor i Oslo- og Stavanger-områdene datasentrene skal etableres.

Digi.no kommer tilbake med mer om denne saken senere i dag.

Les også: Google åpnet første nettskyregion i Norden

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.