SKYTJENESTER

Google åpnet første nettskyregion i Norden

Lover reduserte pingtider til både nordiske og østeuropeiske brukere.

Google er først ut av de store nettskyaktørene med å åpne en offentlig nettskyregion i Norden. Den er lokalisert ved selskapets datasenter i Hamina, Finland.
Google er først ut av de store nettskyaktørene med å åpne en offentlig nettskyregion i Norden. Den er lokalisert ved selskapets datasenter i Hamina, Finland. Foto: Google
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
20. juni 2018 - 09:18

Google kunngjorde i går at den første, nordiske Google Cloud Platform-regionen (GCP) nå er åpnet. Den er lokalisert i selskapets datasenter i Hamina, Finland. Google kjøpte anlegget til en nedlagt papirfabrikk i den lille, finske byen i 2009. I 2011 åpnet selskapet et datasenter i anlegget, men har så langt brukt dette til andre tjenester enn GCP.

Den nye regionen, som har tre separate tilgjengelighetssoner, skal gi betydelig redusert forsinkelse på spørringer til GCP for mange nordiske brukere, men kanskje enda mer for brukere i deler av Øst-Europa. Datasenteret ligger omtrent 150 kilometer fra grensen til Russland.

Leste du denne? Både Google og Facebook skal få direkte fiberaksess til Skandinavia

Best pingtid

Ifølge denne sanntidsmålingen, som sammenligner pingtidene mellom brukeren og Googles ulike regioner, kommer den finske regionen klart best ut for undertegnede som er lokalisert på Østlandet. Da oppnås en pingtid på 32 millisekunder. 

Pingtiden til Googles eldre regioner i Nederland, Belgia, Tyskland og England er minst 10 millisekunder høyere.

Ifølge Google kan forsinkelsen for enkelte brukere bli redusert med så mye som 88 prosent.

Selv om dette i mange sammenhenger er helt uvesentlig, kan det være avgjørende for visse typer applikasjoner. 

Knutepunkt

Selv om Finland ikke er direkte knyttet til de transatlantiske fiberkablene, fungerer landet ifølge The Register likevel som et knutepunkt med fiberforbindelser under Østersjøen til land som Danmark, Estland, Latvia, Litauen, Polen, Tyskland og Sverige.

Det er flere årsaker til at Google valgte å etablere et datasenter i nettopp Hamina. Billig strøm og kjølig klima er blant disse, men ved papirfabrikken var det også et ferdig opplegg med inntak av sjøvann til en varmeveksler.

Saken fortsetter under bildet.

Googles datasenter i Hamina, Finland, ligger svært nær Finskebukta og har dermed rikelig tilgang på kaldt vann. <i>Foto: Google</i>
Googles datasenter i Hamina, Finland, ligger svært nær Finskebukta og har dermed rikelig tilgang på kaldt vann. Foto: Google

AWS og Azure kommer snart

Selv om Google er først med å åpne en offentlig nettskyregion i Norden, er det trolig ikke lenge til den får selskap. I april i fjor kunngjorde Amazon at selskapet skal åpne en AWS-region (Amazon Web Services) i Stockholm i løpet av 2018.

Microsoft har planer om egne nettskyregioner i Norden, og da faktisk i Norge. Dette ble kjent i dag. Disse vil først åpnes i slutten av 2019.

Les også:
Amazons CTO: - Derfor valgte vi datasenter i Sverige og ikke Norge (Digi ekstra)

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.