Microsoft skal dele ut gratis office-pakke

Microsoft angriper Google med reklame-finansiert samlepakke.

Microsoft skal dele ut gratis office-pakke

Microsoft angriper Google med reklame-finansiert samlepakke.

Foruten operativsystemene, er det Microsoft Office som er selskapets mest kjente programvarepakke.

Office-pakken kommer i flere utgaver som varierer i pris, men Microsoft har også et billig-alternativ for de som ikke er villig til å betale for Microsoft Office. Denne pakken heter Microsoft Works, og den har ofte blitt solgt som et feridig installert program på nye PC-er.

Microsoft har lenge i praksis vært enerådende på kontorstøttepakker, selv om de har og har hatt konkurranse fra åpen kildekode-systemet OpenOffice, samt andre kommersielle alternativer. Disse alternativene har ikke klart å rokke ved Microsofts dominerende posisjon, men det kan en ny type programvareløsninger være i ferd med å gjøre.

Google og andre selskaper satser hardt på å levere nettbaserte alternativer til Microsoft Office. Et av disse er Google Apps, en nettbasert samling med blant annet tekstbehandler og regneark. Disse programmene deles ofte ut gratis, og så satser leverandøren på å tjene penger på å vise relevante annonser ved siden av.

Denne forretningsmodellen kan true en av Microsofts to store inntektskilder, og nå går de til motangrep. Denne uken fortalte selskapet at de vil tilby en gratis reklamefinansiert utgave av Microsoft Works.

PC-produsenter vil få muligheten til å legge inn kontorstøttepakken uten å måtte betale for det. Programvaren blir installert lokalt på maskinen på et helt vanlig måte, og så viser den reklame som er forhåndsinstallert med programvarepakken. Når maskinen er tilkoblet internett, laster den ned oppdatert reklameinnhold.

Microsoft ser på dette som en test for å se om det kan være en bærekraftig forretningsmodell. Isåfall kan det bli aktuelt med flere reklamefinansierte programvarepakker etterhvert.

Mens konkurrentene fullt og helt satser på rendyrkede nettbaserte applikasjoner, såkalte Software-as-a-service-alternativer, forsøker Microsoft å løfte frem en hybridløsning de kaller Software-and-Services. Det er en modell der man fortsatt har programvare installert lokalt, men i kombinasjon med programvare utplassert på servere i nettet.

Hvorvidt de store brukermassene foretrekker å gå helt over til nettbaserte applikasjoner, eller om de foretrekker å holde fast med lokale programmer som kommuniserer med servere på internett gjenstår å se. Lokale applikasjoner har i dag mer avanserte grensesnittsmuligheter, men de krever mer ressurser å drifte i form av installasjoner og oppgraderinger.

Til toppen