Microsoft skal diskutere forlik - igjen

Det amerikanske justisdepartmentet og Bill Gates skal igjen diskutere et forlik, men begge parter sliper samtidig sine kniver.

Det amerikanske justisdepartmentet og Bill Gates skal igjen diskutere et forlik, men begge parter sliper samtidig sine kniver.

Sommeren har gitt seire til begge sider i rettssaken mellom Microsoft Corporation på den ene siden og USAs justisdepartement på den andre. Microsoft har inngått en avtale med New Mexico, men dette er en fattig seier sammenlignet med tapet da en føderal appeldomstol enstemmig bekreftet at Microsoft er en monopolist som har brutt loven. Men Justisdepartementet ser at den allerede tre år lange drakampen trekker ut samtidig som nye Microsoft-produkter som Windows XP kommer i salg. Departementet har derfor godtatt en ny runde med forliksforhandlinger, skriver Wall Street Journal. Tidligere forsøk på dette har brutt sammen.


Departementet, delstaten Iowa og Microsoft skal ha sitt første møte til uken. Men samtidig forbereder alle partene seg til neste slag - og en anke til Høyesterett. Microsofts hovedstrategi ser ut til å være å trekke ut tiden, for analytikere sier at departementet sitter med sterke kort etter den siste bekreftelsen av lovbrudd.

Rettssaken dreier seg mye om Microsofts muligheter til å utvide Windows med nye programmer. Men det er et åpent spørsmål om Microsoft ønsker eller rekker å gjøre noen endringer i Windows XP som en del av et eventuelt forlik. Windows XP skal lanseres 25. oktober og vil la PC-produsenter fjerne Internet Explorer, et viktig krav under rettssaken. Men samtidig hisser Microsoft på seg ny kritikk med sin beslutning om å droppe Suns Java-system i sitt nye operativsystem.

Neste trinn i saken er en ny rettssak og kanskje at Høyesterett skal gå igjennom saken. Det siste trinnet vil alene ta rundt et års tid.

Til toppen