Microsoft skal "fase ut" nettleser

Snart er det slutt på Microsofts frittstående nettleser Internet Explorer, forteller selskapet i vagt intervju.

Snart er det slutt på Microsofts frittstående nettleser Internet Explorer, forteller selskapet i vagt intervju.

Microsoft ble dømt for å bruke markedsmakten Windows gir selskapet til å presse ut andre nettlesere. I dag er det bare noen få prosent som bruker Netscape, Opera eller andre nettlesere.

Trolig som en respons til dommen, skal Microsoft nå fase ut Internet Explorer (IE) som et frittstående produkt. Dette forteller IE-sjef Brian Countryman i et ganske så vagt intervju på Microsofts hjemmesider, skriver Cnet.

Intervjuet, offentliggjort 7. mai er en avskrift av daglig diskusjon Microsoft serverer sine utviklere, kalt "TechNet Chat".

- Det vil ikke bli flere frittstående installasjoner - IE6 SP1 er den siste, sier Countryman.

IE skal i stedet bli en basistjeneste i Windows, men dette har Microsoft lenge påståtte IE er - dette var kjerneargumentet i rettssaken med justisdepartementet. Kanskje vil Microsoft fjerne IE-ikonet.

Årsaken skal være at nye versjoner av IE vil kreve tjenester som ligger i Windows og at det dermed ikke kan lastes ned fritt, påstår Countryman. Det skal være de nye sikkerhetssystemene i Longhorn, arvtageren til Windows XP som gjør at Microsoft dropper en frittstående versjon av IE. Longhorn skal inneholde et nytt sikkerhetssystem som kontrollerer bruken og rettighetene på alle filer som åpnes eller kopieres.

Trolig skal nye versjoner av IE bruke dette sikkerhetssystemet og vil ikke fungere uten.

Intervjuet skaper mange ubesvarte spørsmåler, for hva skal for eksempel skje med IE for Mac? Det er heller ikke klart hva endringene vil bety for utviklere, brukere og ikke minst de hardt pressede nettleser-konkurrentene til Microsoft, for eksempel norske Opera.

Her kan du lese hele intervjuet på Microsofts hjemmesider - Changes in Internet Explorer for Windows Server 2003

Til toppen