Microsoft skal ikke kreve dobbel pris

I motsetning til Oracle og IBM, lover Microsoft at de ikke skal doble prisene når prosessorene dobles.

I motsetning til Oracle og IBM, lover Microsoft at de ikke skal doble prisene når prosessorene dobles.

Microsoft vil ifølge News.com også framover bare kreve programvarelisens for én prosessor selv om kundene tar i bruk servere med doble kjerner. Dette i motsetning til IBM og Oracle, som vil behandle et system med en dobbelkjernet prosessor på samme måte som system med to separate prosessorer.

Novell skal ha tatt samme stilling som Microsoft, mens BEA Systems planlegger å kreve 50 prosent ekstra i lisens per prosessor hvis prosessorene inneholder doble kjerner.

Intel og AMD planlegger brikker med doble kjerner i 2005 eller 2006, mens IBM, HP og Sun allerede leverer slike brikker. Disse selskapene utvikler nå prosessorer med opptil 16 kjerner.

Microsoft mener at dagens lisensordning, som ikke tar hensyn til typen prosessorer kunden benytter, vil gjøre kostnadene mer forutsigbare for selskapets kunder og partnere.

    Les også:

- Vi tror ikke at det å ta betalt for forbedringer i prosessorbrikker er til beste for bransjen, sier Cori Hartje, markedsdirektør i Microsoft gruppe for global lisensiering og prissetting.

Julie Giera, analytiker ved Forrester Research, sier til News.com at Microsofts holdning i dette spørsmålet vil kunne gi selskapet en fordel i forhold til konkurrentene. Hun mener at antallet prosessorkjerner bare er det første av flere lignende problemstillinger programvareselskapene må forholde seg til i tiden som kommer.

- Virtualisering er den neste utfordringen for alle disse selskapene, sier hun. Virtualiseringsprogramvare gjør det mulig for kundene å kjøre flere utgaver av tilsvarende eller ulike operativsystemer på én fysisk datamaskin.

Til toppen