Microsoft skal kutte Windows og Office-priser

I India må du jobbe i 3-4 måneder for kjøpe Windows. Dette lover Microsoft nå å gjøre noe med.

I India må du jobbe i 3-4 måneder for kjøpe Windows. Dette lover Microsoft nå å gjøre noe med.

Microsoft sliter med et enormt dilemma. Selskapet har så langt holdt de samme prisene over hele verden. Men store deler av verdens befolkning har ikke råd til å betale to ganger 4000-5000 kroner.

Stadig flere får dog mulighetene til å kjøpe billigere PC. Så langt har de fleste valgt å piratkopiere Windows og Office. Dette frarøver Microsoft store inntekter.

I august i fjor gjennomførte digi.no følgende regnestykke: Tall fra den sveitiske banken USB viser at snitt-inntekten i Norge gjør at Office XP Pro koster 16 timers arbeid. I India koster en Office-lisens 570 timers arbeidsinnsats - noe som tilsvarer tre til fire måneders arbeid. Se tidligere sak med beregninger i boksen til høyre.

Dette har fått mange land til å vurdere Linux og OpenOffice. Nylig gikk Microsoft med på å kutte prisene på Thai-versjonen av Office og Windows til 40 dollar (300 kroner) pakken.

Krav fra mange land som Brasil om tilsvarende avtaler presser på. Nå innrømmer Microsoft at selskapet må gå igjennom hele sin prispolitikk.

Dette åpner viktige spørsmål om hvordan en slik reprising vil påvirke Microsofts regnskaper. Microsoft håper nok at økt omsetning skal kompensere for lavere priser.

I løpet av de nærmeste måneden vil Microsoft offentliggjøre en ny prispolitikk der prisene på Office og Windows er tilpasset kostandsnivået i hvert enkelt land. Dette fortalte Microsofts General Manager Martin Taylor på en telefonkonferanse, skriver Cnet.

Taylor refererte til den såkalte "Big Mac"-indeksen. Finansbladet The Economist har gjennom mange år påpekt at en McDonalds Big Mac hamburger er en god og enkel indikator på levekostander i hvert land.

- Hvordan skal vi relatere prisen på en Big Mac til en programvarepakke. Dette er vanskelig, men vi jobber med en rekke initativer som vi vil offentliggjøre i løpet av de neste månedene.

Til toppen