Microsoft skal låne penger

Steve Ballmer sjef for en av historiens største pengemaskiner. Nå skal han låne penger.

Mens resten av USA sliter med finanskrise, går Steve ballmer ut i markedet for å låne penger, for første gang i Microsofts historie.
Mens resten av USA sliter med finanskrise, går Steve ballmer ut i markedet for å låne penger, for første gang i Microsofts historie.

Steve Ballmer sjef for en av historiens største pengemaskiner. Nå skal han låne penger.

Microsoft er kanskje historiens største pengesuksesser. Helt fra starten av har Bill Gates og selskapet tjent godt, og selskapet er fortsatt en pengemaskin selv om de sliter med å hamle opp med utfordrere som Google og Apple.

Programvareselskapet har aldri trengt å låne penger, men nå har de likevel bestemt seg for å ta opp lån for første gang i selskapets historie. Det skjer i tidenes verste kredittmarked, ett marked der det er vanskelig å få selv godt sikrede lån. Bankene er rett og slett livredde for å ta risiko.

Microsoft fremstår imidlertid som et av de sikreste selskapene i verden å låne penger til. De har i dag 23,7 milliarder dollar i banken. Til sammenligning har konkurrenten Google en kontantbeholdning på 12,7 milliarder dollar.

Selskapet trenger ikke pengene til den daglige driften, men skal bruke de på et massivt kjøp av egne aksjer. Totalt dreier det seg om å kjøpe egne aksjer for hele 40 milliarder dollar.

Slike kjøp regnes ofte for å være støttekjøp for egen aksjekurs, men de brukes også ofte i forbindelse med å dele ut opsjoner til nøkkelansatte. Ved å kjøpe inn aksjer som deles ut, unngår selskaper å vanne ut egne aksjonærer.

Microsoft er ikke alene om å gjøre dette, men de skal gjøre det på en helt annen skala enn resten av IT-bransjen. Selv HP, som er verdens største IT-selskap målt etter omsetning, skal «bare» kjøpe egne for 8 milliarder dollar.

En av fordelene med å ta opp lån, er at selskapet kan avskrive deler av renteutgiftene på skatten. Dessuten er det gode betingelser for de få selskapene som nå klarer å få lån.

Mens sentralbanken i Norge har satt rentenivået på 5,75 prosent, har den amerikanske sentralbanken satt den på 2,0 prosent. Microsoft får trolig låne penger til en rentesats som er like over den.

Det skal ikke være snakk om store lån. Ifølge Associated Press, skal styret i Microsoft foreløpig ha godkjent et lån på 2 milliarder dollar, og en åpen kreditt på totalt 6 milliarder.

Oracle på sin side, har en gjeld på 11,2 milliarder dollar. Den har de opparbeidet seg etter en lang rekke oppkjøp. Dersom Microsoft hadde fått ja fra Yahoo, da de bød 47,5 milliarder dollar for selskapet, så ville selskapet tatt opp lån i den forbindelsen, men kjøpet falt som kjent i vasken.

Samtidig med at Microsoft låner penger og kjøper tilbake aksjer, forteller de også at de skal øke utbytte til aksjonærene fra 11 cents til 13 cents. Aksjekursen til Microsoft ligger forøvrig på cirka 25,40 dollar for tiden.

Til toppen